НДСВ иска избори в работен ден и стимули за гласувалите
НДСВ иска избори в работен ден и стимули за гласувалите / netinfo

НДСВ представи в Дупница кампанията си „Гласуваме всички". Идеята е за въвеждане на ваучери за гласувалите и изборите да са в работен ден. Кампанията беше представена от зам.- председателите Георги Найденов и Маргарит Мицев. Инициативата е подкрепена от над 10 партии.
За въвеждане на модела избори в работен ден и получаване на стимули за гласувалите партията прави опити още от 2005 година. В момента тече подписка, която да покаже каква част от българите смятат, че това е идея, която може да бъде реализирана и която би довела до по- висока избирателна активност.
Подписката ще бъде внесена в Народното събрание след 20 февруари. От НСДВ предлагат промените да бъдат въведени още на евроизборите. "За евродепутати да се гласува на 22 май, а не на 25 май, когато, заради почивните и празнични дни, хората няма да имат стимул, а и време да отидат до урните", коментира зам.- председателят Георги Найденов.
Въвеждането на ваучери за гласувалите би струвало между 30 и 35 млн.лв., като все още не е изчистено предложението- каква да е стойността на ваучера. Идеята е ваучерът да се дава след като избирателя пусне бюлетината и да служи за отстъпка при различни данъчни и административни услуги. Трябва да бъдат стимулирани добросъвестните граждани, допълни другият зам.- председател Маргарит Мицев.
Според Мицев и Найденов, наказателни санкции не биха довели до добър резултат, те по-скоро водят до отдалечаването на хората от припознаването на държавата като общ дом. Според Мицев, всеобщото гласуване ще създаде по-голяма легитимация на властта, независимо коя е тя, освен това отпада необходимостта голяма част от обществото да се съобразява с една по-малка част, която е недоволна от изборния резултат. От НДСВ предлагат и намаляване на прага за влизане в парламента от 4 % на 3 %.
Предстои да бъде обсъдена и възможността за нова система за гласуване, а именно наличието на избирателни райони и национална избирателна листа.