Над 60 пазители на държавната граница почетоха Денят на граничните войски в Кюстендил
Над 60 пазители на държавната граница почетоха Денят на граничните войски в Кюстендил / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил
Граничари от Кюстендил: "Нито крачка назад, зад нас е България"
74496
Граничари от Кюстендил: "Нито крачка назад, зад нас е България"
  • Граничари от Кюстендил: "Нито крачка назад, зад нас е България"


Пазителите на държавната граница се събраха за 21- ви път на Гаровия площад в Кюстендил, на 27 август- Денят на граничните войски. Над 60 души се отзоваха на поканата за среща, в това число и най- възрастният граничар, подп. Асен Янков, на 91 години.
"Тази дата е много важна за всички колеги, с тези бели коси, защото тя ни връща назад във времето, в годините, които сме прекарали рамо до рамо на граничната бразда. В трудни условия, престрелки, никой от тях не се е уплашил. Ние сме били войници на държавата и не случайно на фланелките ни пише "Нито крачка назад, зад нас е България", каза секретарят на клуб "Граничар" Методи Слишков.
Над 50 души са загинали, на 19- 20 години на граничната бразда, в името на Република България.
Клуб "Граничар" има 72 членове и е най- големия в общинската организация на СОСЗР- Кюстендил, която е около 400 души. Патрон на клуба е Вергил Ваклинов от Планиница, пернишко, загинал на 19 години на римския мост в Доспат.
Методи Слишков е задържал 11 закононарушители на границата, но една акция ще помни винаги. "В Смолян на 16.11.1964, когато 3 ма души се опитаха да преминат на съседна територия. Аз бях изпратен на мястото с кучето, преследвах ги, задържахме единия, с още един войник. Продължих преследването на другите двама сам, един от тях изпразни пълнителя си срещу мен, после се предаде и ме помоли да не стрелям, задържах го и бе съден, но тогава ми побеля косата", разказа офицерът от резерва.


Той коментира и мисията на граничните полицаи от региона, които пътуват да пазят от бежанци границата ни с Турция: "Не им е по- леко от нас, затова защото те са също в непозната среда и условия. Всяка отделна операция си носи белезите, но почти винаги е едно и също, защитата на родината и те също сега се ръководят от това. И сега загиват наши колеги полицаи, въпреки че се разполага с много техника, но не им е по- леко.
Председателят на клуб "Граничар" подп. / р / Йордан Джоргов допълни, че и преди и сега най- трудните участъци за охрана на наша територия са Гюешево- Деве баир, от връх Бождерица до 100- тна пирамида, при Станке Лисичково и Трекляно- Славчето- Босилеград. Това са основните направления, с най- голям контингент бежанци, нарушители през зелената граница.
Границата си е граница, още Симеон I Велики е казал- три пъти Анатема- Смърт за всеки, който се опита да напусне пределите на родината на неустановените за това места. Разбира се сега не убиваме, а хващаме и съдим", заяви Джоргов.