/ Георги Димитров
Кюстендилските огнеборци са гасили над 100 пожара за две седмици
Окончателно е ликвидиран пожарът в Долно село, продължава дежурството в района, за да се предотврати евентуално възобновяване на огъня от тлеещи огнища.

Осем пожара са гасили екипи на районните служби “Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кюстендилска област през изминалото денонощие. Всички са причинени поради небрежно боравене с открит огън.

Пожарът, възникнал в Кюстендил - край жп линията, която е обслужвала мина Бистрица, е унищожил 20 дървени траверси.

Тази сутрин около 6.30 часа е постъпил сигнал за задимяване в района на елата Фролош и Страдалово. След обход в района служители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението - Рила са установили, че гъстият дим идва от пожарите на територията на Република Северна Македония, няма опасност за населението на наша територия.

Овладян е пожарът в Долно село

През изминалите две седмици местните огнеборци са гасили 102 пожара, 18 от тях са нанесли щети.

Огънят в региона е унищожил 890 дка гори - върхово иглолистни насаждения, а низов пожар е засегнал горски насаждения на площ 2 170 дка. Пожарите са се развили върху площ от 10 595 дка.

Изгорели са 37 сгради, сред които и нефункциониращото училище в Долно село, 18 постоянно обитаеми къщи, 5 плевни, полуразрушени спомагателни постройки, овощни насаждения, балиран фураж и дърва, техника и имущество.

Пожарът в Долно село не е причинен от неизправност на електроразпределителната мрежа

При пожарите са пострадали трима души – две жени са обгазени, един човек е с обгаряния.

Спасени от унищожение са десетки обитаеми къщи и масивни сгради. Пожарите са гасени от екипи и техника на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Кюстендил, горските стопанства и доброволното формирование от Кюстендил.

Обстановката продължава да бъде пожароопасна и затова се призовават гражданите за повишена бдителност и отговорно поведение при боравене с открит огън и леснозапалими продукти. Хората трябва да подават сигнали при най-малко съмнение за възникнал инцидент.
 
Информационна агенция Фокус