Община Дупница ще ремонтира архитектурния паметник Джамията
Община Дупница ще ремонтира архитектурния паметник Джамията / Дарик,архив
От 28 април е влязло в сила издаденото разрешение за строеж от главния архитект на община Дупница Славка Петкова за ремонт на паметника на културата "Ески Джамия". Това съобщиха от община Дупница. От там допълват, че това е на база изработен проект за ремонт и реставрация на емблематичната сграда в центъра на града. Разрешителното е за първи етап на ремонт включващ външни дейности по известната като "Тюрмето" или Джамията. Сграда, която се използва за изложбена зала. Разрешителното ще даде възможност да се започнат дейности по ремонта, веднага след одобряване на проекта. 
Очаква се отговор от Посолството на САЩ в София, където Община Дупница кандидатства за финансиране по "Посланическия фонд за опазване на културното наследство" за 2017 година. Изготвянето на количествено стойностни сметки е започнало, след като през месец ноември миналата година е получено писмо от главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" при Министерство на културата, с което се даде разрешение на Община Дупница да започне процедура по последващи ремонти на паметника на културата. Националните паметници на културата подлежат на контрол и реставрации и ремонтните дейности се извършват само с изричното съгласие на културното министерство, от специализирани и лицензирани за такива дейности фирми. 

Общата прогнозна стойност е в размер на 192 797,90 долара, което включва цялостен ремонт, реставрация, дренаж, климатизиране и други. Одобрените проекти от Фонда трябва да стартират от 30 септември тази година и да са приключили до 2019 година.
В момента сградата се намира в лошо състояние и дори е опасна за преминаващите пешеходци, както и за посетителите на изложбената зала. Има падащи керемиди и рушаща се фасада, а както всяка пролет покрива на Джамията се покрива с растителност.