Гърция е предпочитаното място за почивка на кюстендилци
Гърция е предпочитаното място за почивка на кюстендилци / Дарик Нюз,архив

Повишен интерес за почивка в Гърция и по точно към Паралия Кетерини и Олимпийска Ривиера, отчитат туроператорите в Кюстендил.
"В тези курорти, цените навън са по- приемливи за туристите, за разлика от Кавала и Халкидики. За едноседмична почивка се плащат около 300- 500 лв., с организиран транспорт и медицинска застраховка. Храната е на ден от 16- 25 лв., в зависимост от това дали е на полупансион или пълен пансион, но хората предпочитат студия, където могат и сами да си приготвят аламинути", коментира за Дарик Мая Андонова.
Има отлив на туристи от българското Черноморие, заради наводненията от миналата година, които замърсиха много плажове и високите цени, които държат хотелиерите. "Пускат се изгодни оферти на "last minute", когато виждат, че са им празни хотелите, но това изисква да тръгнеш почти веднага към морето. Хотели с 3 звезди предлагат "All inclusive" от 80 до над 100 лв. на ден на човек", посочи туроператорът.
Турция традиционно също е предпочитана дестинация за почивка от кюстендилци. Има интерес и към Испания, Италия, Хърватска, Черна гора, а тази година и за Албания, която се очаква ще стане топ дестинация в близките години. "Албания инвестира в инфраструктурата, съкратиха пътя до Дурас. Преминаването през планината се намали с около 2 часа, тъй като направиха тунел", каза още Мая Андонова.
Хора с ограничен бюджет и време за почивка предпочитат еднодневни и двудневни екскурзии, като се повишава интереса към България и родните забележителности.