Цветелина Милошева представя Средновековна черква Св. Георги- Кюстендил
Цветелина Милошева представя Средновековна черква Св. Георги- Кюстендил / netinfo
„Иновации и развитие на българските СПА дестинации. Проблеми пред общините и бизнеса” е темата на Четвъртият конгрес на Българският съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА), който ще се проведе в Кюстендил от 26 до 28 септември. Конгресът продължава традицията да бъде секторна платформа, която събира на едно място инвеститори, експерти, организации, туроператори и общини, културни и образователни институции, работещи в и за сферата на СПА индустрията и СПА услугите. Форумът се провежда с партньорството на Министерство на туризма и Община Кюстендил. Лекторите в отделните панели на конгреса ще представят различни гледни точки към СПА индустрията като един от най-успешните и специфичните видове туризъм днес, който обединява природните и минералните ресурси, здравословното хранене, физическата активност, духовните практики в името на най-силния терапевтичен ефект върху здравето, философията и самочувствието на съвременния човек.
Съчетанието на СПА и културен туризъм е пример за надграждане на позитивни емоции и нови познания чрез запознаване с наследството, културата, изкуството и музеите, които предлагат СПА дестинациите. Кюстендил е добър пример за възможността туристите да използват уникални природни и минерални ресурси, но и да се обогатяват и релаксират в зареждащата среда на вековните исторически и културни традиции, запазени от времето на Римската империя  на Улпия Пауталия - прочутият Град на изворите.
 
В резултат на над 120-годишни проучвания и събирателска дейност, в музейните фондове и експозиционни зали на Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” в Кюстендил се намират и са представени изключителни образци на човешката цивилизация от всички исторически периоди. В археологическата и нумизматичната експозиция в зала „Асклепий” са експонирани над 1000 културни ценности, които дават възможност за запознаване с културно-историческото развитие на Кюстендил и с многовековните пластове на времето от VII-VI хилядолетие пр. Хр. до XIV в. Днес в зала „ Стримон” е експонирана временна етнографска изложба „С дъх на билки –лечебни и магични” , а в изложбена зала на Джамия „Ахмед бей” е представена временна археологическа изложба „Пътят: време без граници”, представяща резултатите от спасителните археологически проучвания по трасето на АМ „Струма”.
 
Гостите и туристите на Кюстендил могат да посетят бисера на средновековното архитектурно и художествено наследство в Кюстендил - църквата „Св. Георги” (XI-XII в.). Тя е един от най-ценните и добре запазени средновековни паметници в България. В реставрираната къща на Ильо Марков, един от най-бележитите дейци на българското национално-освободително движение, е уредена експозиция на тема: „Национално освободителните борби на населението от Кюстендилския край”. В къщата-музей „Емфиеджиева къща”, архитектурен паметник от епохата на Възраждането, е представена музейната експозиция „Градски бит и култура на населението в Кюстендил от края на XIX и началото на XX в.”. Във възпоменателната къща-музей „Димитър Пешев”, с оригинални вещи, снимки и  документи, са представени драматичните събития от март 1943 г. и световнопризнатите заслуги на Димитър Пешев и неговите кюстендилски съграждани, допринесли за спасяването на 50 000 български евреи през Втората световна война.
 
Художествената галерия в Кюстендил, носеща името на най-значимия световно известен български художник Владимир Димитров – Майстора, притежава най-голямата колекция от негови творби, подредени в постоянна експозиция. Галерията съхранява и периодично урежда изложби и на други именити художници от Кюстендилската художествена школа като Стоян Венев, Кирил Цонев, Мориц Бенционов, Никола Мирчев, Асен Василиев и др.
 
Дарик- Кюстендил