Финасирането на училищата  в Дупница по -нов начин
Финасирането на училищата в Дупница по -нов начин / Дарик Кюстендил

Средствата за учебните заведения в Дупница ще се разпределят по нова формула. Това са решили директорите на общинските училища в Дупница.

Зам.-кметът по хуманитарните дейности Даниела Ушатова обясни, че директорите са избрали трети вариант, а не някои от предложените два. 93 % от делегирания от държавата бюджет ще се разпределя на базата на брой ученици, останалите 7 % по компоненти.

Според новата формула училищата в селата, където има по-малко деца и не могат да се издържат без допълнително финансиране ще получават 3, а не както досега 4 %.

Намаляват се и парите в резерв - досега той беше 3%, новата формула обаче предвижда само 1 %. 2 % от делегирания бюджет се разпределя на базата на разгъната застроена площ, а по 0,5% за паралелки с деца със специални образователни потребности и паралелки с ученици в гимназиален етап.

„Притеснителното е, че резерва е само 1%" коментира зам.-кметът Даниела Ушатова, но изрази надежда, че ръководствата на училищата ще съумеят правилно да разпределят бюджетите. Формулата трябва да бъде утвърдена от кмета Атанас Янев, като Ушатова подчерта, че той не е длъжен да се съгласи с решението на директорите.