Нито Вълк - нито Куче
Нито Вълк - нито Куче / Никол Ветин
Филмът на шотландкския кинопродуцент Стивън Люис Симпсън “Нито Вълк - нито Куче” (Neither Wolf nor Dog) идва в Кюстендил за седмицата от 6-ти юли. Екранизацията е по едноименния бестселър на Кент Нърбърн и писателят сам се обръща към режисьора след празните обещания на продуценти от Холивуд.

„Нито Вълк – нито Куче“ задмина по успех много от холивудските продукции, а рейтингът на филма според публиката е най-висок, от който и да било в момента филм в Щатите. Режисьорът на филма сформира екип от млади и талантливи българи, които да се грижат за филмовата дистрибуция. Преди около половин година Симпсън се превръща в ментор на 24-годишната Никол Ветин, чието семейство е от Кюстендил.
“Много се вълнувам, че филмът ще бъде показан именно в родния град на баща ми, защото голяма част от семейството ми ще може да го гледат. Стивън е невероятен режисьор и съм щастлива, че се уча от такъв професионалист. Вълнувам се филмът „Нито Вълк – нито Куче“ да бъде показан в града и хората да се докоснат до магнетичния образ на вожда от племето Лакота, Дейв Белоглав Орел, и до съдбата на индианския народ, защото и в нашата история има моменти, когато сме били жертва на подтисничество” - споделя Никол Ветин.

Нито Вълк - нито Куче
Никол Ветин

Индианските народи имат специфични традиции и история, които са далеч от нашите порядки, но много близо до общочовешките ценности и естествения ритъм на природата. “За мен е невероятно да бъда част от толкова различен свят - да носиш пера и мъниста не те прави индианец. Както ние имаме нашите традиции, така и те имат своите също толкова неповторими” - казва младата дама.

Нито Вълк - нито Куче
Никол Ветин

Главният герой, Дейв Белоглав Орел (Dave Bald Eagle), почина през 2016 година на достолепната възраст от 97 години. През дългия си живот той е имал десетки филмови роли като в носителя на “Оскар”, “Танцуващият с вълци“, на режисьора Кевин Костнър. Белоглав Орел е внук на вожда Белия Бик, който се е сражавал в прочутата битка при Литъл Бигхорн през 1876 година. 
Дарик- Кюстендил