„Два портрета на Романтизма”
„Два портрета на Романтизма” / МС Марин Големинов
Концерт „Два портрета на Романтизма” организира Музикално сдружение “Марин Големинов” в Кюстендил. Участници в него ще са ансамбълът, дирижиран от Райчо Христов и състоящ се от Камерен оркестър „Орфей” (носител на престижното звание „Музикант на годината 2016”) и пианистът проф. Красимир Тасков, носител на множество първи награди от международни конкурси.

Концертът ще се състои на 14 ноември 2017 г. в Художествена галерия „Вл. Димитров – Майстора”. Начало - 19.00 ч.
Билети- в офиса на МС ”М. Големинов”, ул. „Пауталия” № 5 всеки делничен ден от 11.00 до 13.00 ч. и от 16.00 до 18.00 ч.

Романтизмът в музиката възниква в края на 18 и началото на 19 век. Той обогатява жанрово музиката – силно развитие отбелязват музикалните миниатюри – музикален момент, мазурки, валсове, ноктюрни, песни без думи; разцъфтяват и по-крупни музикални видове като балада, фантазия, полонеза, симфонична поема. Сред най-забележителните представители на Романтизма изпъкват: Р. Шуман, Ф. Менделсон-Бартолди, Р. Вагнер, Й. Брамс, Ф. Лист, П. И. Чайковски, Е. Григ.
Един от най-ярките представители на немския Романтизъм е Феликс Менделсон-Бартолди – бележит композитор, знаменит диригент, пианист-виртуоз, цигулар и органист. Композициите му са пропити с тънък, проникновен и завладяващ лиризъм. Такива са концертите му за цигулка, пиано, осемте тетрадки „Песен без думи”, четирите сонати, прелюдиите. Написва 140 песни по стихове на Гьоте, Шилер, Хайне, Байрон и др. Широко известен и популярен и до днес е неговият „Сватбен марш”. Музиката на Менделсон получава признание в цяла музикална Европа. От него се учат Шуман, Вагнер, Брамс, Чайковски, Масне, Шосон.
Ако трябва до този портрет да поставим още един представител на Романтизма, ползващ се с широка известност, чиито музикални творби са обичани от милиони хора по целия свят, ние предлагаме на многоуважаваната публика този на Пьотр Илич Чайковски. „Само онази музика, която се е изляла от дълбините на развълнуваната от вдъхновението артистична душа, може да трогне, да покърти, да развълнува... За сърцето, което не се трогва, не може да има музика. Мелодията е богът на музиката”. Тези откровения на Чайковски най-добре разкриват романтичните възгледи на големия руски композитор.
Музиката му е безкрайно изразителна, пронизана от мелодичност и емоционалност. За 23 творчески години Чайковски е написал 11 опери, 7 симфонии, 4 концерта, 6 увертюри, 3 балета, 117 пиеси за пиано, триа, квартети, 103 романса, прелюдии, хорови и солови песни, кантати, църковна музика, десетки теоретични и литературни трудове. Венец на неговото романтично творчество са оперите „Евгений Онегин” и „Дама Пика”, балетите „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката”, увертюрите „Фантазия”, „Ромео и Жулиета” и „Франческа да Римини”, Първият концерта за пиано и оркестър, Концертът за цигулка и оркестър в ре мажор „Серенада за струнен оркестър”.
 
Дарик- Кюстендил