Близо 2 000 българи, основно македонци са гласували за ЕП в нарушение на принципа на уседналост
Близо 2 000 българи, основно македонци са гласували за ЕП в нарушение на принципа на уседналост / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

В нарушение на изискванията за уседналост, в изборите за Европейски парламент, на 25 май 2014 г., са гласували 1 959 граждани, пише в отговор на ЦИК до Дарик радио. Стотици македонци, които имат и български документ за самоличност са гласували в нарушение на Изборния кодекс в секции в Скопие и Битолия. Близо 2 години по- късно тези избиратели в двойно гражданство са изправени на съд в България.

Районен съд- Благоевград е издал вече наказателни присъди на близо 300 македонци, след споразумение с прокуратурата, като гласувалите признават вината си и получават санкция от 300 лв. Районен съд- Кюстендил ги освобождава от наказателна отговорност, за разлика от колегите си в Благоевград, като им налага административна санкция в минималния по закона размер от 1000 лв.
Нарушаването на изискването за уседналост се изразява в гласуване на изборите за ЕП на избиратели, на които настоящия адрес е в държава, която не е член на ЕС. Над половината от тези близо 2000 нарушили закона са с настоящ адрес в Македония.
Принципът е, Главна дирекция ГРАО прави проверка на избирателните списъци и дава на ЦИК информация на гласувалите в нарушение на Изборния кодекс. ЦИК от своя страна изпраща информацията на съответната компетентна прокуратура, пише в отговор до Дарик от ЦИК, подписан от зам.- председателят на комисията Маргарита Златарева и секретарят Севинч Солакова.
За секциите в чужбина не се изготвят предварително избирателни списъци. Те се съставят в деня на изборите от членовете на СИК. Всеки български гражданин, който в деня на изборите се намира в чужбина и има право да гласува, отива в изборната секция и попълва специална декларация / по чл. 33 от ИК /, че има право да гласува и, че няма да гласува на друго място.
В пояснителен текст под декларацията е описано кой има право да гласува:

Декларацията се подава от българските граждани, които гласуват в избирателни секции извън страната в изборния ден.
Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода (чл. 350, ал. 1 от Изборния кодекс), живели са най-малко през последните 3 месеца в Република България или друга държава - членка на Европейския съюз и имат постоянен и настоящ адрес на територията на Република България.

Любопитното е, че в двете секции в Македония на изборите за ЕП са пуснали бюлетина 1 180 избиратели, като 919 от тях са подкрепили с преференция Ангел Джамбазки от ВМРО, втори в листата на ББЦ. Мнозинството от тези македонци се оказва за гласували в нарушение на закона.
За сравнение, в Труция е имало на евроизборите само 1 секция, в Истанбул, в която са гласували само 45 души! ДПС събира обаче от секциите в чужбина близо 4 000 гласа.
Влади Владимиров