997 решения са взети от Общински съвет - Кюстендил
997 решения са взети от Общински съвет - Кюстендил / Дарик Кюстендил, архив

997 решения за 59 заседания,  средно по 17 на една сесия, са взети от Общински съвет- Кюстендил в мандата 2007-2011 година,  информира председателят Васил Иванов. За  сравнение, предходният е гласувал 746 решение. Най-краткото  е било третото, което е продължило 55 минути, а най-дългото е било шестото -  шест часа и тридесет минути. Общинският съвет е заседавал общо 188 часа и 15 минути. Най-трудното решение е било взето след двучасови дебати, показва още отчета на председателя. Общо от администрацията са били внесени 1 034 докладни записки, а по 37 няма взети решения.  Само едно заседание е преминало без дебати. На сесиите през последните четири години са  били отпуснати финансови средства по 63 искания от граждани и неправителствени организации.

"Общински съвет - Кюстендил е най -работещият.Приети са 29 нови Наредби, а най-променяна е била тази за  определяне на местни такси и цени на услугите- девет пъти. Сред най-важните решения, които са взели  съветниците са обявяване на 29-ти януари за официален празник. На сесиите са приети и шест декларации.Четирима са обявените за почетен гражданин,  площад е преименуван на "13-ти Рилски пехотен полк", а са дадени имена на три улици. Другите интересни решения са осем тайни гласувания за избор на председател", коментира още Васил Иванов.

Общинският съветник от БСП Севделин Атанасов е направил най-много изказвания-93 изказвания по актуални въпроси, втори е  Борислав Михайлов- 86. Трети е Валери Ненов от Коалиция "Обединени за община Кюстендил"- 83. Последният от месец февруари изтърпява ефективно наказание в затворническото общежитие от открит тип в село Самораново. От областния управител върнатите решения са  28 - от общо взетите. Общинският съвет в Кюстендил е първият в страната приел принципа на ротация при избор на председател, както и забраната за използване на найлоновите торбички и на тютюнопушеното.