11 са спорните, недействителни бюлетини за кметските избори в Кюстендил
11 са спорните, недействителни бюлетини за кметските избори в Кюстендил / Даниела Атанасова

Броенето на недействителните бюлетини от изборите за кмет на Община Кюстендил бе временно прекъснато от Административен съд- Кюстендил, заради сесията на Общинския съвет. Предстои броенето на недействителните бюлетини от 10 секции, които не бяха предоставени на съда. Най- вероятно, заради грешка пликовете с тях са в чувалите с бюлетините от вота за президент и вицепрезидент и ще бъдат представени в съда при подновяването на заседанието.

Само 11 са недействителните бюлетини, за които има спор. "Броенето преминава в конструктивен тон и усещането ми е, че се цели установяването на истината", коментира съдията по делото Галина Стойчева. Бяха преброени и всички бюлетини от 3 секции, тези в селата Коняво, Копиловци и Горна Гращица.

По неофициална информация, не повече от 30 от недействителните бюлетини са приети като действителни.

Решението на съда, дали вота за кмет на Кюстендил е опорочен може да очаква през следващата седмица.

"Не мога да кажа предварително, защото не знам броя на недействителните бюлетини по секции, а и трябва да се съпостави с данните за избора на всеки от кандидатите и по какъв начин би повлиял, дали това ще доведе до значителна промяна на броя на избралите съответния кандидат. По закон, общо разполагам с 14 дни от постъпването на жалбата, мисля, че съм ги изчерпала вече, но ще се постарая максимално бързо да реша делото, което е с голяма фактическа сложност", заяви пред Дарик съдия Стойчева.