Започна пълно обследване на водопроводната мрежа в Димитровград
Започна пълно обследване на водопроводната мрежа в Димитровград / Darik News, архив

Обследване за състоянието на водопроводната мрежа в Димитровград, градския водоем, пречиствателната станция за отпадни води и водомерното стопанство започва от днес екип специалисти на столична фирма. На базата на сключения с местното ВиК-дружество договор до края на годината тя трябва да представи пълен анализ, като всеки месец ще отчита констатираното. Днес обследването започва от централния градски водоем, разположен в Габера. Той е изграден още през 70-те години и досега не е правена инспекция за състоянието му  от специалисти. Сега те ще обследват течове, загуба на вода, ще се направят замервания на входа и изхода, за да се изчисли количеството на загубите на вода, като на тази база ще преценим да правил ли хидроизолация и необходимо ли е да се предприемат ремонти, тъй като това ще коства доста средства, коментира управителят на ВиК Камен Николов.

Следващият етап от обследването ще обхване водопроводната мрежа, както на Десния, така и на Ляв бряг на река Марица, където водопроводната мрежа бе подменена. Целта е да констатираме в кои участъци има най-големи загуби на вода.

Пречиствателната станция за отпадни води ще е своеобразен трети етап в обследването.

Целта е след като имаме пълна информация и цялостен анализ за състоянието но водопроводната инфраструктура в Димитровград, да започнем разработването на проекти, с които да кандидатстваме за европейско финансиране, коментира Камен Николов.

В последния етап ще бъдат обследвани и търговските загуби, като за целта специалистите ще проверят водомерното стопанство, за да констатираме къде са инкасирани по-ниски сметки от реално използваната вода, обясни той.

Съгласно подписания договор в края на 2014 г. ще имаме пълна картина за състоянието на ВиК-сектора в Димитровград, което е необходимо, за да планираме най-необходимите ремонти и действия, за да намалим загубите, посочи управителят на димитровградското дружество Камен Николов.