Вила Армира в 100-те национални исторически обекта
Вила Армира в 100-те национални исторически обекта / DarikNews, Архив

Най-величественият в историята на Ивайловград  археологически обект със световно значение- антична вила Армира, официално открит на 14 февруари, вече е част от движението  „100 национални туристически обекта”  на Българския туристически съюз, информират от общината. Обектът е под номер 72b и това бе официално обявено от кмета на Ивайловград Диана Овчарова.

Вила Армира в 100те национални исторически обекта
netinfo

В движението са включени най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Вила Армира зае полагащото й се място сред забележителности като: Мезек – Тракийска  куполна  гробница и средновековна крепост, Перперикон, Сандански – Епископска базилика, Връх Шипка, Арбанаси и Царевец, Триградското ждрело и Дяволското гърло, Мадарския конник, Асеновата крепост, Баба Вида и още много други, коментират от община Ивайловград.

В деня на официалното откриване стартира и инициативата за включване на вила „Армира” в паметниците със световно значение на ЮНЕСКО. В България включените обекта са 9 на брой, като едно от условията е обектите да бъдат 80 процента автентични.

 

Смята се, че вила „Армира” е най-богатият частен дворец от римско време, помещенията на което освен украсените с мозайки подове, са украсени и с мотиви, капители, ажурни парапети, херми, профилирани фрагменти от колони, пиластри, корнизи и облицовки от мрамор.