В Димитровград стартира националната олимпиада по астрономия
В Димитровград стартира националната олимпиада по астрономия / netinfo
В Димитровград откриват националната олимпиада по астрономия
72010
В Димитровград откриват националната олимпиада по астрономия
  • В Димитровград откриват националната олимпиада по астрономия

От днес Димитровград е домакин на националната ученическа олимпиада по астрономия. Тя се организира за 17-и път, като всяка година е в различен град, определен от министерството на образованието. За втори път домакин е Димитровград. Официалното откриване е обявено за 17.00 ч. в зала „Гросето”, където ще бъдат участниците – 80 ученици от 21 населени места в страната и официалните гости.

Олимпиадата продължава утре и в неделя, като домакин на състезателната част е ПМГ „Иван Вазов”. Там в съботния ден е теоретичната част, а в неделя- практическата. В следобедните часове на 27 април, отново в зала „Гросето” ще бъдат обявени и победителите в трите възрастови групи 7-8 клас, 9-10 клас и 11-12 клас. Най-много- 20, са участниците от София. Следват Варна с 10 и Плевен със 7 участници. Работите им ще оценява 13-членна комисия, назначена със заповед от министъра на образованието. Председател е доц. Валери Голев.

Димитровград и Хасково са с по трима представители в националната олимпиада, които ще се борят за място в националния тим, съобщи директорът на димитровградския планетариум Димитър Кокотанеков. Чуйте го с още информация в приложения файл.

Организатори на олимпиадата са Министерството на образованието и науката, Регионален инспекторат по образованието Хасково, община Димитровград, НАОП „Джордано Бруно“ и Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“. Община Димитровград обяви конкурс за лого на олимпиадата и при откриването й днес паричната награда в размер на 100 лв. ще получи победителят- дванайсетокласничката от ПМГ „Иван Вазов” Дияна Бориславова.