Улица на занаятите от днес в Хасково
Улица на занаятите от днес в Хасково / DarikNews.bg, Архив
Улица на занаятите от днес в Хасково
86791
Улица на занаятите от днес в Хасково
  • Улица на занаятите от днес в Хасково

Улица на занаятите откриват днес в Хасково, като съпътстваща фолклорния събор „Китна Тракия” проява. Участие са заявили 29 занаятчии от цялата страна. Те ще бъдат настанени в дървените къщички и шатри на площад „Свобода“ до  сградата на община Хасково. Ще бъдат представени свещарство, кожухарство, ръчно изработена бижутерия, грънчарство и други.

Улицата на занаятите в Хасково ще продължи до 15 май включително. Занаятчийски ателиета ще бъдат разположени и в „Кенана”, където на 14 май ще е Националният събор за народно творчество „Китна Тракия”.  Тази година участници ще бъдат 65 фолклорни групи и 35 индивидуални изпълнители от 44 населени места и 18 общини. Те ще се представят на три сцени в парк „Кенана“. Новост е третата детска сцена, обособена за най-малките. Председатели на журито за различните сцени са Милчо Василев, Фанка Койнарова и доц. д-р Георги Граматиков.

„Китна Тракия” в събота ще бъде открита с фолклорно шествие на участниците, което стартира в 9 часа от площадката до Зоопарка към сцените. Официалното откриване е в 9,30 часа.

За втора поредна година във всяка една от категориите ще бъдат присъдени златни, сребърни и бронзови медали. Новост в регламента е условието всички народни обичаи да бъдат представяни в автентичните носии от съответния край. Освен това, певците могат да се представят с две две песни, като едната задължително трябва да е от Тракийската фолклорна област.

На мястото на събора ще бъде подредена и етнографска изложба от читалището в село Криво поле.

При дъждовно време съборът ще е в залата на читалище „Заря“, информират от община Хасково. Заместник-кмета Милена Трендафилова за "Китна Тракия" и Венета Въжарска за Улицата на занаятите чуйте в приложения файл.