РЗИ глоби двама пушачи. Ученици пушат по кутия на ден
РЗИ глоби двама пушачи. Ученици пушат по кутия на ден / DarikNews, Архив
РЗИ глоби двама пушачи. Ученици пушат по кутия на ден
72982
РЗИ глоби двама пушачи. Ученици пушат по кутия на ден
  • РЗИ глоби двама пушачи. Ученици пушат по кутия на ден

Хасковски гимназисти на възраст 16-17 г. пушат по кутия цигари на ден. Това са  резултатите при тестовете с апарата, който мери въглеродния оксид в дробовете. По повод световния ден без тютюнев дим 30 май тази година бяха изследвани 80 ученици на възраст 14-18 г. При няколко от 14-годишните също са отчетени високи нива, които съответстват на до 10 цигари за ден, но такива стойности има и за пасивни пушачи, посочи на пресконференция в РЗИ-Хасково психологът Красимира Богданова.

200 проверки във връзка със забраната за тютюнопушене на обществени места са предприели през месец май от хасковската инспекция, информира началникът на отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" д-р Иван Александров. 11 са дадените през този период предписания, като в Свиленград са съставени два акта- на клиент в заведение и служител, пушил на работното си място. Инспекторите от РЗИ са откликнали на общо 6 сигнала, а влезлите в сила наказателни постановления за по 300 лв. са две. 300 лв. е минималната глоба, като от началото на годината са глобени 30 пушачи в областта. Сред издадените им актове има и такива за по 400 лв. и максималното- 500 лв., коментира д-р Александров.

По план през този мекец на проверки подлежат обекти в община Харманли и по сигнал - Свиленград. Красимира Богданова и д-р Иван Александров чуйте в приложения файл.