Представят Отвъд предела за народния певец Георги Горелски
Представят Отвъд предела за народния певец Георги Горелски / Архив
Представят "Отвъд предела" за народния певец Георги Горелски
53943
Представят "Отвъд предела" за народния певец Георги Горелски
  • Представят "Отвъд предела" за народния певец Георги Горелски

Сборникът „Отвъд предела", посветен на народния певец, работил като учител, Георги Горелски, ще бъде представен от 17.30 ч. днес в дом-музей „Пеньо Пенев" в Димитровград. Съставител е друг преподавател- Малин Димовски.

Георги Горелски е родом от врачанско село Търнава. Любовта към народната песен наследява от майка си. От втори клас пее в училищния хор, а от седми е негов солист. Въпреки предложението да учи в школо за даровити деца, отива в духовната семинария, която напуска след година и завършва гимназия в село Галиче.

Този ще бъде моят заместник, казва за него големият певец Борис Машалов. Срещата с него е съдбовна за младия Георги Горелски. Кандидатства в музикалната академия, но тъй като не владее инструмент, не го приемат. Завършва учителския институт в Хасково със специалностите „Руски език" и „Пеене".

Изявите му започват от 50-те години на миналия век. Солист е на квартет „Тракия" и димитровградски заводски хорове. Негови записи има в "Златния фонд" на националните радио и телевизия. Изпял е над 500 фолклорни бисера. Горелски има голяма заслуга и за обработването и популяризирането на хубавите тракийски песни. Признат е и от един от корифеите Петко Стайнов. Репертоарът му бе пъстра палитра от различни по стил, народност, тоналност и жанр песни. С еднаква лекота пееше както народни от цяла България, така и оперни арии, руски и италиански песни. Пял е в Ташкент, в Германия, Турция, Франция, Русия, Швейцария, Унгария и др. При по-добър шанс, светът щеше да му се радва на впечатляващия му диапазон, разказва в книгата си „Отвъд предела" Малин Димовски. За представянето днес ще пристигне и д-р Храбър Стоянов- потомък на Захари Стоянов, информират от община Димитровград, която заедно с дома-музей е организатор на премиерата. Днес съставителят на сборника Малин Димовски покани и общинските съветници. Чуйте го в звуковия файл.