Платени охранители да пазят областта от пиромани иска губернаторът
Платени охранители да пазят областта от пиромани иска губернаторът / netinfo
В района на големия горски пожар между харманлийските села Българин и Рогозиново не са били изградени необходимите обезопасителни минерализовани ивици е констатирала проверка, разпоредена от губернатора Райна Йовчева след най-голямото за последните пет години запалване в областта.3 028 лева са отпуснати на Държавно лесничейство Харманли за тази година. Парите обаче не са били използвани за превантивни противопожарни мерки в района на село Българин.

Около 70% от регистрираните през 2007 година пожари са възникнали върху земеделски земи, според статистиката на Регионалното управление по горите. По данни на областната противопожарна дирекция запалванията през последния месец на тази година са три пъти повече в сравнение със същия период на миналата.

Зачестилите големи пожари коментираха на среща днес Областният управител на Хасково Райна Йовчева, началниците на областните противопожарна и полицейска дирекции и кметове на общини от областта. Градоначалниците да възложат на селските кметове да следят строго за нарушители на правилата за противопожарна безопасност, да предупредят за рисковете от пожари пастирите, земеделските стопани и собствениците на водоеми, край които се събират летовници и да сигнализират за всеки случай на безотговорно палене на огън на открито, е решено на срещата.

В предстоящ разговор със социалния министър Емилия Масларова областният управител Райна Йовчева ще поиска да бъде възобновена практиката чрез Бюрата по труда да се финансира назначаването на полски пазачи и да се осигури заплащане на членовете на така наречените доброволчески гасачески групи по селата.