Окончателно: Милен Димов отстранен по делото за трагедията в Симеоновград
Окончателно: Милен Димов отстранен по делото за трагедията в Симеоновград / netinfo

Апелативният съд в Пловдив е потвърдил решението на Хасковския окръжен съд, с което на Милен Димов бе отказано конституирането му като частен обвинител по делото за катастрофата в Симеоновград, при която навръх Великден бяха убити шестима младежи, а други двама бяха тежко ранени. Димов също пострада в среднощното меле, но тъй като раните му бяха повърхностни, името му бе игнорирано от разследващите, а впоследствие и от прокуратурата. При старта на делото в началото на декември обаче адвокатът на Димов поиска той да бъде конституиран като частен обвинител, за да може впоследствие да претендира за обезщетение от застрахователите. Съдът отказа да приеме искането на защитата, което доведе до отлагане на делото. Това предизвика яростта на почернените роднини, които обвиниха прокуратурата, че не си е свършила добре работата. От прокуратурата тогава отказаха коментар.

Съдът обаче конституира като частни обвинители родителите на загиналите младежи и Мария-Луиза Карабуюкова, която лекарите едва спасиха след множество животоспасяващи операции.

Следващите съдебни заседания по делото „Симеоновград" са насрочени за 25, 26 и 27 януари тази година. Подсъдими са 23-годишният шофьор Данаил Георгиев и братовчед му Живко Желев, който му е предоставил бащината кола. Те са обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице, предизвикана след употреба на алкохол.

Зверската катастрофа стана в навечерието на Великден, когато 23-годишният Данаил Георгиев, пиян и с бясна скорост, премаза с автомобила на братовчед си и уби на място група младежи, които отиваха на църква. Трагедията, станала известна като „Черният Великден", даде повод на роднините да започнат подписка, с която да поискат по-строги наказания за убийците на пътя. Подписката бе внесена в Народното събрание, но промени в Наказателния кодекс засега няма.