Обявиха за издирване свидетел за грабежа над старците от с. Малко Градище
Обявиха за издирване свидетел за грабежа над старците от с. Малко Градище / Darik News, архив

За национално издирване е обявен Дженгиз Димитров, който трябва да даде важни показания по делото за жестокия грабеж на старците Мавруда (79 г.) и Боню Добреви (83 г.) в село Малко Градище. Това стана ясно на днешното заседание в Хасковския окръжен съд. Джингиз беше защитен свидетел на държавното обвинение. Именно той твърди, че грабежът и побоят са дело на Стойчо Огнянов (24 г.), Иван Георгиев (44 г.) и Васил Атанасов (31 г.). Първите двама признават вината си, но отричат Васил изобщо да е участвал. Те твърдят, че точно Димитров е техният съучастник в жестокото нападение над старците. "От 5 ноември  е свалена специалната мярка за защита на Димитров. Той е криминално проявен, обявен е за общодържавно издирване и по друго дело", каза днес прокурорът Петър Мидов.

Глоба от 200 лв. отнесе и друг неявил се в залата днес свидетел- Тенчо Митов. Ако не се яви и на следващото заседание, насрочено за 11 февруари догодина, ще последва по-висок размер на глоба, а също и принудително довеждане, разпореди съдът.

Показания днес дадоха синът на жертвите Тошко Добрев и неговият приятел Христо Костадинов. Адвокатите на Васил Атанасов поискаха за пореден път по-лека мярка за отклонение, но съдът отново отхвърли молбата им.

Престъплението бе извършено на 3 ноември 2014 г. през нощта, в къщата на старците, когато трима маскирани нахлуха и ги изтезаваха жестоко, за да им отнемат наличните 2 500 лв.

Според държавното обвинение организатор на нападението е рецидивистът Стойчо Огнянов. Той излязъл от затвора на 14 март м.г., а Иван бил зад решетките до 14 май м.г. Огнянов бил нает да помага в къщата на старците за прокопаването на канал и му направило впечатление, че са заможни. Когато през нощта нахлули в дома, те се нахвърлили първо на баба Мавруда, после взели да бият със сап и съпруга й. От ударите двамата бяха със счупени лява и дясна ръка и с множество кръвонасядания. Голям кичур от косата на възрастната жена е бил откъснат от главата й. За да престане тормозът, тя отвела бандитите до съседна стая, където със съпруга си в бидон били скрили найлонова торба спестените 2 500 лева. После Иван Георгиев опрял ножа на моторна резачка до врата на старицата и заплашил, че ще я разфасова, ако не му каже крие ли още пари някъде. Щом разбрали, че са взели всичко, грабителите напуснали къщата и се обадили на станал впоследствие анонимен свидетел да ги забере с БМВ-то на Васил.

Тайният свидетел се казва Джингиз. Другите му имена не ги знам. Всъщност той организира всичко, след като му разказах за старците. До с. Малко Градище отидохме с такси. Джингиз изтезаваше старците. Даже на връщане се скарахме за това в таксито и шофьорът ни свали в Любимец, вместо в Свиленград, гласи версията на Стойчо Огнянов.