Нерегламентираните сметища в Стамболово стават гори
Нерегламентираните сметища в Стамболово стават гори / netinfo

Почистване и след това залесяване на нерегламентираните сметища в община Стамболово предвижда проект между Общината и Сдружение "Съюз за възстановяване и развитие". Това съобщиха на пресконференция зам.-кметът на общината Мухлис Сербест и председателят на сдружението Иванка Душкова.

Проектът се нарича "ЕкоГлобус". Стойността му е в размер на 390 371, 97 лв. Финансира се от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС и държавния бюджет на Република България по Оперативна програма "Околна среда 2007- 2013", приоритетна ос 3 - "Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие". Времетраенето на дейностите по проекта е 36 месеца, а част от селата, които ще бъдат обхванати, са Стамболово, Долно Черковище, Жълти бряг, Царева поляна.

Предвижда се на 20 дка площ, ползвана незаконно за сметище, да се засадят фиданки от традиционни местни видове, като черна и бяла топола, черна елша и акация. Част от терените, които ще бъдат залесени, след като бъдат почистени, попадат в НАТУРА 2000. В мрежата попада и най-голямата дейност по този проект - изграждането на сграда и Интерактивна изложба "Биоразнообразието в долината на Арда".

Основната задача на проекта е опазването на околната среда и биоразнообразието в този регион и за да се подобри информираността сред децата и учениците, се предвижда и издаването на детски книжки - "В света на дивата природа", "Влечугите и земноводните в Източните родопи" и "Да опазим костенурките".