30 полицаи от Хасково с похвала за празника на МВР
30 полицаи от Хасково с похвала за празника на МВР / DarikNews.bg, Архив

Професионалния си празник отбелязват днес полицаите. На 5 юли се навършват 137 години от създаването на Министерството на вътрешните работи.

Положителна оценка за работата на полицейските служители от областната дирекция в Хасково даде директорът и ст.комисар Ангел Цанков.  46% разкриваемост от началото на годината към момента отчита хасковската дирекция. За съществен приност при изпълнение на професионалните им задачи и за проявена инициативност и постигнати резултати признание получиха 30 служители от хасковската дирекция, отличени от директора на ОДМВР-Хасково с „Писмена похвала ”.

Професионалният празник е добър повод да се направи равносметка на  извършеното, задълбочено да се анализират пропуските, но и да отдадем необходимото признание за добре свършената работа. Днес, от дистанцията на времето, традицията и натрупания опит, можем отговорно да заявим, че българската полиция отстоява по категоричен начин европейските демократични ценности и етични норми, наред с безкомпромисното прилагане на закона, се казва в поздравлението му към заетите в областната дирекция на МВР в Хасково.

От регистрираните 1 222 криминални престъпления в региота са разкрити 560, което е с 9 пункта повече в сравнение с миналата година. 594 са кражбите, като разкрити са извършителите на 221, което е 37% разкриваемост.

И тази година преобладават имуществените  кражби- 594, като разкрити са 221 или 37 % . В селата са регистрирани 168 и са разкрити 74.

Престъпленията срещу личността запазват тенденцията за нисък дял. За отчетната година са регистрирани 4 убийства, всички с известен извършител.

Общото количество на конфискуваните безакцизни цигари за отчетния период е 423 651 къса и над 645 кг тютюн. В тази вързка са образувани 45 досъдебни производства и са съставени 148 акта по ЗАДС.

Заловени количества наркотични вещества от служителите на ОДМВР-Хасково са: марихуана 6,3 кг; канабисови растения – 55 броя; екстази – 363 таблетки; амфетамин – 1420 грама и хероин -256 грама.