татко дете плодове готвене
татко дете плодове готвене / iStock/Getty Images
Рецепта за „Ожур-божур”, изпратена от Кети Маринова от Габрово, печели първо място в юнското издание на кулинарния конкурс на музей „Етър” „Гозби по стари традиционни рецепти”. Предложението събира най-много харесвания от страна на публиката.

Рецептата е традиционна за габровските села. Приготвя се през горещите летни месеци, когато има изобилие на зеленчуци от градината. Самото наименование говори, че се слага от всичко, което имаме и харесваме и го „ожуркваме”. Поради тази причина и продуктите и техните пропорции са примерни.

Снимка:
Музей

Продукти:

2 глави червен лук, скилидка чесън;
5-6 сурови чушки /може и печени и белени/;
4-5 домата;
3-4 картофа;
1 морков;
олио;
1 ч.чаша ориз /в оригиналната рецепта се използва булгур – варено и сушено жито смляно на ромел/
червен пипер, чубрица, магданоз и сол на вкус;
Ако обичате тарос /естрагон/ - също му прилича.

Да ви е сладко!

Приготвяне:

Зеленчуците се режат на едри парчета. Доматите се обелват и нарязват на кубчета, а моркова се настъргва.В голяма тенджера загрейте олиото и запържете лука и чесъна.Щом лукът е готов, добавете нарязаните чушки и морков, задушете на умерен огън (разбърквайте от време на време и добавете гореща вода, ако е необходимо). Когато и те започнат да си променят цвета и да омекват прибавете картофите. Най-накрая добавете доматите и варете на умерен огън 5-10 минути. Ако доматите са много кисели добавете и лъжичка захар. След това прибавете ориза, подправките на вкус и залейте с гореща вода или зеленчуков бульон в пропорция спрямо ориза. Оставете ястието да къкри на тих до умерен огън, докато се свари оризът. Когато всичко е готово добавете магданоз за свежест.

Кулинарният конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“, обявен по повод 55-та годишнина от откриването на музей „Етър“, продължава. Очакваме предложения за интересни традиционни рецепти на адрес: d.hristov@etar.bg. Публикуваме получените до 15 юли рецепти, за да бъдат оценени и на базата на получените харесвания ще бъде определен победителят за месеца, който ще получи награда от музей „Етър“.

Ето още една рецепта от юнското издание на конкурса. Тя е за сарми със зелеви листа, изпратена от Йонка Николова от Габрово и има брой харесвания, които приближават тези на победителя. 

Снимка:
Музей

Продукти:

Зелеви листа, 2 глави червен лук, 300 гр ориз, 300 гр булгур, 200 гр. Олио, 1 супена лъжица олио, 1 чаена лъжица чубрица, джоджен, магданоз, целина.

В тиган се сгорещява олиото и в него се слага ситно нарязания лук за да се запържи до розово. Добавят се измитите ориз и булгур, червения пипер и подправките. Във всеки зелев лист се слага по една супуна лъжица от сместта и се увива добре. Сармите се нареждат в тенджера, като предварително дъното се покрива със зелеви листа и се налива малко вода. Отгоре сармите се покриват с зелеви листа и се оставят да се варят до готовност. Сервират се с кисело мляко и със ситно нарязан магданоз.

Приятен апетит!