В Севлиево завърши националния фестивал  „Наука на сцената 6
В Севлиево завърши националния фестивал „Наука на сцената 6 / Община Севлиево

Завърши петият национален фестивал „Наука на сцената 6", чийто домакини за пореден път бяха Община Севлиево и СУ „Васил Левски".

Участие взеха 111 ученици и 31 преподаватели от София, Кюстендил, Стара Загора, Първомай, Троян, Габрово, Севлиево, а фестивалът успя да демонстрира изследователския подход при обучението по биология, физика, химия, математика и ролята на учителя в предизвикателството да запали интереса на учениците към науката.

Фестивалът бе открит в Актовата зала на училището от проф. Ана Георгиева - председател на програмата „Наука на сцената" в България. На него присъстваха г-жа Лиляна Друмева - съветник на министъра на образованието по въпросите на средното образование, която приветства присъстващите и прочете поздравителен адрес от името зам.-министъра на образованието Георги Стаматов. Гости бяха и г-жа Емилия Григорова, главен експерт в Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование", г-жа Катюша Станчева - старши експерт по природни науки и екология в РУО - Габрово, г-жа Иглика Събева - зам.-областен управител на административна област с център гр. Габрово, г-жа Красимира Йорданова - зам.-кмет „Социални и хуманитарни дейности" в Община Севлиево, представители и членове на журито на фестивала от Съюзите на физиците, химиците и биолозите в България.

В Севлиево завърши националния фестивал  Наука на сцената 6
netinfo

В състезателния ден - 29 октомври в Актовата зала бяха представени 3 пленарни семинара - „Музейко - първият детски научен музей у нас" - Детски научен център , „Да видим бъдещето в обучението по науки!" - на Кариерен център на ЦО на БАН и "Преподаване и преживяване на науката" - от Център за Творческо обучение.

Преди последния семинар беше осъществена конферентна връзка с г-н Толга Ялдъръм, международен мениджър на програмата Space Camp Turkey, който поздрави всички участници във фестивала и пожела успех на Севлиево в това начинание.

Той благодари на фирма „Видима" за спонсорството на програмата Space Camp и на г-жа Сабие Ходжева, затова, че популяризира програмата в Севлиево и спомага да има толкова успешни участници от Севлиево, като един от най-активните градове в тази програма. Всяка година ученици от СУ „В. Левски" се включват в летните образователни лагери на Space Camp Turkey.

След семинара започна състезателната програма на фестивала, в която участниците представяха своите проекти в 4 направления - представления на сцена, семинари, работилници и щандове. Те бяха оценявани от 4 комисии, чийто председател бе проф. Иван Лалов - зам. председател на СФБ и почетен председател на програмата „Наука на сцената".

Журито оценява проектите по слените критерии: Да провокират сред учениците интерес към научните дисциплини; Да е свързан с всекидневния живот; Да има постоянен и стабилен ефект; Да е осъществим във всекидневната научна среда и да изисква разумни разходи за осъществяването си; Да се основава на обучение, базирано на изследователска дейност от страна на учениците.

Традиционно, Севлиево се представи много успешно на този фестивал. ДГ „Радост" заслужено получи няколко награди - първо място в направление „Щанд", второ място в направление „Семинар" - за „Мини биоградинка на група „Слънце"", както и специaлна награда на ЦТО - София за успешна работа като пилотна детска градина по програма Sustain.

В направление „Представление на сцена" - трето място зае ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров" с постановката „Спорът на науките" и първо място за СУ „Васил Левски" с представлението „Изпитанията на Фродо".

Бяха връчени грамоти от Милка Джиджова - председател на Ученическия екопарламент на всичките 8 проекта на екологична тема, а проф. Ана Геороиева - връчи на СУ „В. Левски" награда от изд. Азбуки, ваучер за едногодишен абонамент на списание Азбуки.

Най-успешните проекти ще продължат на международния фестивал, който ще се проведе в Дебрецен, Унгария от 29 юни до 2 юли 2017 г.