/ Община Габрово
Тази вечер, на 20 май, в Музея на хумора и сатирата се открива 25-то издание на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството. Няколко изложби показват творби на повече от 100 художници от цял свят. Темата на биеналето е "Икономия на средствата", а акцентът е върху екологичните и икономическите проблеми.

Тази година събитията, свързани с биеналето, както и съпътстващите прояви, са по-значими и по-многобройни, тъй като Музеят на хумора и сатирата отбелязва 50 години от създаването си през 1972 година, когато първият директор - Стефан Фъртунов и екип ентусиасти настаниха малък дом на смеха в сградата на стара кожарска фабрика. 
 
Церемонията по откриване на изложбите и връчването на наградите ще е в 19:00 часа, а програмата от събития за откриването на Биеналето ще продължи до 24 май, посочиха от музея.  645 художници от 77 държави са изпратили 1100 творби, от които международно жури е избрало за участие 81 карикатури на 69 художници от 32 държави в карикатурната изложба и 39 творби на 37 художници от 20 държави в изложбата със съвременно изкуство. Кураторската изложба в Биеналето включва 18 автори от 9 държави.

Карикатурите ще бъдат оценявани от Ан Дерен, Алла Георгиева, Антониу Антунеш, Нийлс Бо Бойесен и Раима Супрани. Журито за съвременно изкуство включва кураторите Диана Кемпбъл Бетанкур (Dhaka Art Summit), Лука Ло Пинто (директор на Музея за съвременно изкуство MACRO в Рим) и Юнг Ма (галерия Хейуърд, Лондон).

Тази вечер ще станат известни носителите на голямата награда "Златен Езоп" в двата конкурсни раздела. Творбите на авторите ще могат да се видят в музея до 30 септември.
Кураторската изложба в 25-ото Габровско биенале е дело на немско-американския художник и карикатурист Олав Вестфален и е озаглавена "Тренинг за чувствителност". Нейна паралелна част (въведение) се открива на 18 май от 18:30 часа в Гьоте Институт, София.

Освен творби на автори от цял свят, в периода между 20 май и 30 септември, Биеналето ще представи богата паралелна програма от събития (в и извън Музея) – наблюдение на птици, дискусии, прожекции, пърформанси, екологични игри, уъркшопове и детски ателиета. Освен в Габрово и в София, изложби и събития ще има в Черни Осъм, Стара Загора, Атанасовско езеро и Посетителски център Пода, Бургас, Камчия, Маджарово, Велико Търново, национален парк "Централен Балкан".

Партньори на програмата са водещи екоорганизации в страната - Грийнпийс България, Зелени Балкани, Спасителен център за диви животни, Български фонд за биоразнообразието, Дружество за защита на птиците, Сдружение за дива природа "БАЛКАНИ", Природонаучен музей - София, природен парк "Българка", парк "Централен Балкан", Дирекция "Инфраструктура и екология" при Община Габрово.

Биеналето ще предложи и изненади -  специално направени сувенири, сред които мед от пчели, отглеждани на терасата на Музея, крафт бира, остатъчният малц от която се използва за храна в животновъдно стопанство и куп артикули със забавен дизайн, предназначени да подкрепят изграждането на екологични навици у посетителите.

Биеналето се организира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Община Габрово. Финансов принос към реализацията му имат и Гьоте Институт - България, Полски институт, Frame Contemporary Art Finland, Федералното министерство на Република Австрия, Норвежкият офис за съвременно изкуство, Датско посолство, Комитета за подкрепа на изкуствата в Швеция, HFK Bremen, както и фирми.
 
БТА