/ ThinkStock/Getty Images

Лекцията е на тема „Как да се грижим сами за здравето си“ и ще се състои на 9 април, вторник,от 18:00 часа в зала „Възраждане“. Поканени са пациенти, кардиолози, граждани, всички, които искат да научат нещо полезно за здравето, а при определени обстоятелства - и за живота си.

Инициативата е на Клуб „Знание“ към Народно читалище „Будителите 2017“и на д-р Павлина Хинкова. Насочена е не само към професионалните среди, а към всички габровци. Доц. д-р Сотир Марчев е познат на публиката. Медиите го предпочитат като събеседник, защото е винаги интересен, малко нестандартен и много полезен.

Откажете се от късните вечери, съветват кардиолози

Изпълнителният диpĸaтep на Българския кардиологочен инcтитyт има две медицински специалности – кардиология и вътрешни болести, както и „Здравна култура“ и „Превод на мдицинска литература“ с опит в ехокардиографията. Специализирал в Осака, Япония, с цял списък публикации и ангажираности.

За да сте здрави, доц. Марчев съветва да се наспивате добре, да се движите и да се грижите за зъбите си. Да се откажете от газираните напитки и да консумирате повече зеленчуци. Ако на пръв поглед това ви се струва стандартно, чуйте как обяснява и тълкува факторите, които влияят върху нашето здраве.

Той е началник на Клиниката по кардиология в МБАЛ „Сърце и мозък“ - Плевен и доцент по кардиология към Медицински университет-Плевен. Мнозина лекари и пациенти от Габрово може би са имали вече своята среща с него по професионални, или здравословни причини.

Целта на лекцията му в Габрово е не да ви заведе в кабинета му, а напротив  - да ви даде онова знание, благодарение на което да стоите далеч от него. Входът е свободен. В залата ще бъде създадена възможност за въпроси и диалог с публиката.

Акцент ще бъдат новостите в областта на кардиологията, как да реагирате при островъзникнали симптоми и как да живеете пълноценно със сърдечно заболяване.

Не вечеряйте много късно и не закусвайте твърде рано

Това е първата от  предстоящите инициативи на клуб „Знание“, чиято цел е да „буди“ здравия интерес на свременния човек към постиженията на науката като контрапункт на модата да се залита към всевъзможни, по-скоро съмнителни теории и практики, които понякога дори да не вредят, със сигурност не могат да помогнат.