Общината внесе два нови проекта по ОП Административен капацитет
Общината внесе два нови проекта по ОП Административен капацитет / Дарик Габрово, архив

 

Два нови проекта по Оперативна програма "Административен капацитет" е внесла Община Габрово, съобщи на редовния си брифинг кметът Николай Сираков. Първият проект е "Въвеждане на иновативни практики за ефикасно и прозрачно управление, посредством регионално сътрудничество". Той е в партньорство с администрацията на Министерството на здравето и социалното благополучие към автономна общност Кастиля Ла Манча, Испания.

Целта е да се проучат добрите практики в сферата на аутсорсинга (възлагане на поръчки на външни изпълнители) и обратната връзка с гражданите и бизнеса, които да бъдат приложени в Габрово и преподадени на общините от Северен Централен район. Стойността на разработката е 418 254 хил. лева, като съфинансиране от страна на Община Габрово няма.

"Да, тук става въпрос служители на Общината да отидат в Испания и да работят с испанци, на което аз изключително много държа", каза кметът Николай Сираков.По думите му това няма да бъде за сметка на бюджета на общината, нито на българския данакоплатец.

В рамките на разработката ще бъдат анализирани услугите, които партньорът предлага за аусорсинг и услугите, подходящи за аутсорсинг в Община Габрово. Ще бъдат проучени механизмите за обратна връзка с гражданите и бизнеса в Испания и наученото ще се приложи на местна почва.

Вторият проект се нарича "Развитието на човешкия потенциал- фактор в модерната европейска общинска администрация". Стойността на разработката е 399 286 лева, като съфинансиране от Община Габрово няма. Целта му е модернизиране управлението на човешките ресурси в Община Габрово чрез трансфер на опит и добри практики от страни от Европейския съюз. Партньор на Общинската администрация е побратименият на Габрово град Нови Сонч от Полша.

"Това е изключително важен проект за ръководството на Общината", заяви кметът Николай Сираков. Той допълни, че партньорската община ще участва активно в дейностите по проекта чрез свои високо квалифицирани експерти в областта на човешките ресурси; въвеждащи обучения за новопостъпили служители; настойничество, в това число менторство при стартиране на работа и коучинг за персонално развитие; стимулиране и мотивация на служителите; въвеждане на нефинансови бонуси и създаване и утвърждаване на организационна култура.