Информационен ден по ОП „Развитие на човешките ресурси”
Информационен ден по ОП „Развитие на човешките ресурси” / netinfo

Информационен ден по отворената грантова схема “Квалификационни услуги и обучения за заети лица” организират Областна администрация Габрово, в партньорство с Габровската търговско-промишлена палата. Срещата ще се състои на 30 юли от 10.30 часа в залата на Габровската търговско- промишлена палата. Експерти от Агенцията по заетостта ще представят условията и критериите за кандидатстване с проекти по отворената схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Провеждането на информационен ден в Габрово цели осигуряването на максимално полезна и навременна информация от експерти от междинното звено за местните фирми, обучаващи организации и социално-икономически партньори. Общият бюджет на Схемата за безвъзмездна финансова помощ „Развитие на човешките ресурси и насърчаване на заетостта” е в размер на 7 900 000 евро, което включва 75 % финансиране от Европейския съюз и 25 % национално съфинансиране.

Финансирането по отделните проекти по съответните компоненти се определя от спецификата на заложените приоритети, като за цялата схема варира от 10 000 до 100 000 евро. Всяка сума на безвъзмездна финансова помощ, отпусната за осъществяването на проект по отделен компонент не може да надвишава 75 % от общата стойност на проекта.

Предстои да бъдат подкрепени инициативи по три компонента- създаване на заетост, с цел разкриване на най-малко 900 нови устойчиви работни места, при финансиране на най-малко 70 проекта, насърчаване на предприемачеството, с цел обучение на най-малко 700 безработни лица, с оглед начало на самостоятелна стопанска дейност, при финансиране на най-малко 14 проекта, както и развитие на мрежа от центрове за обучение на възрастни, с цел обучение на най-малко 630 безработни лица, при финансиране на най-малко 14 проекта.