Габровецът Игнат Гишин създава военноморската база Атия
Габровецът Игнат Гишин създава военноморската база Атия / Регионален исторически музей - Габрово

Игнат Колев Гишин е едно непознато днес за повечето българи име. Но е личност, с достойно място в родната история. По пътя на този габровец са се събирали хора да го приветстват, когато се е завръщал в родния си град. Посещенията му са били събитие. И как иначе, това е един морски офицер, основател и създател на военната база Атия.

Защо името му потъва в годините и остава неизвестно за хората? Политическите промени, както често се случва, преобръщат неговия живот. Историята на Игнат Гишин е доказателство как една власт унищожава елита на страната, за да създаде свой, свързан с нейната идеология и каузи. А Игнат Гишин се оказва излишен за този елит, изживява живота си неелитно, но пък достойно.

И все пак, един морски офицер - образован и с добра практическа подготовка, трябва ли да изкарва хляба си като работник в металургията?

Отговор може да си даде всеки, а историкът Иван Христов от Регионален исторически музей-Габрово е убеден, че проучването върху живота и делото на Игнат Гишин, което той вече започна, е начинание, на което си заслужава да посветиш своето време. За да намери тази голяма личност своето достойно място в българската история.

Габровецът Игнат Гишин създава военноморската база Атия
netinfo

Игнат Гишин е роден в Габровския квартал Лютаци. Когато става на възраст да учи в Априловската гимназия, майка му е против и на него му се налага да дойде бос до града, за да подаде документи.

През 1924 година постъпва във военноморското училище, а 20 години след това - в края на 1944 година, сформира военноморската база в Бургас. Тя е съставена от разформирования Беломорски флот.

Под ръководството на капитан-лейтенант Гишин започват първите акции - чистене на крайбрежието от мини и управление на морските гранични служби от река Камчия до река Резовска.

Гишин създава базата в Атия в края на 1944 година, а през януари 1945 година е назначен за първи командир там. Година и половина изпълнява длъжността, но след това е освободен и изпратен в лагер, тъй като е царски офицер.

След лагера, той се завръща в Габрово, но му е трудно да си намери работа. Посрещаният някога като специален гост офицер, трябва да се занимава с казана за ракия в родното си място и да бъде строителен работник при създаването на пътя към язовир "Христо Смирненски".

През годините неговия път се насочва към столицата, където е работник в металургичния бранш.

През 2017 година се навършват 110 години от рождението на Игнат Гишин и РИМ-Габрово ще отбележи събитието.

"За да знаят габровци, че е съществувал такъв човек и е оставил достойна диря в историята на България", казва историкът Иван Христов.