Габровец разработи 3-D пъзел на Паметника на свободата „Шипка”
Габровец разработи 3-D пъзел на Паметника на свободата „Шипка” / снимка: DarikNews.bg, архив

Пъзелът „Паметникът на свободата - връх Шипка” е с 292 елемента и е първият 3-D пъзел, произведен у нас. Създателят му Димо Димов се спрял на тази идея, защото като погледне от прозореца си сутрин, първото нещо, което вижда, е Шипка.

Сглобен, той представлява реплика на оригинала, в мащаб 1:100 с височина малко над 30 см.. Виждат се и четирите му страни, а не само тази към стълбите, позната от повечето илюстровани картички. Димов е направил снимки на всяка от тях, после ги обработил и извършил предпечатната подготовка. Негова разработка са и щанците, с които се изрязват отделните елементи. Издирил и доставил немски материал за подложката, който се използва в автомобилната промишленост и е много по-скъп от картона.

Проектът, технологията, изработката и задължителните разрешителни, сертификати и други съгласувателни процедури са коствали на създателя на пъзела около година. В начинанието си той е вложил и сериозна сума лични средства, които не се надява да си върне.

На 1 март тази година изделието било готово и първите бройки пуснати в обектите на Националния парк-музей „Шипка - Бузлуджа”, с чието съгласие е произведен. Там са продадени и повечето от 40-те бройки, реализирани до този момент на пазара.

Габровският инженер, който решил да се захване с нещо ново в професионалната си дейност, не скрива, че това е първото му и вероятно последно изделие. Провел лични срещи и написал електронни писма до безброй институции и търговски обекти и вериги. Единствено в един от възрожденските ни градове се поблазнили да си направят туристическа реклама по този начин, но като научили колко ще струва, се отказали

Познатите на нашия пазар подобни изделия са производство най-вече на азиатски страни, главно архитектурни и истерически забележителности. Появили са се преди три-четири години, но те по-скоро са триизмерни макети. Това е първият български триизмерен пъзел, предназначен за деца над 7 години.

„Триизмерният макет се прави от пенокартон и се сглобява от различни елементи. За да се сглоби триизмерно, пъзелът се прави с основа от специална полимерна материя с определена дебелина и твърдост”, пояснява неговият автор.

В електронните сайтове пъзелът се предлага за 25-30 лева, себестойността му също не е малка, макар и почти наполовина. Докато китайските изделия, макар и не  3-D, обикновено вървят по 5-7 лева. Когато Димов правил своите проучвания, за да започне изделието, излизало по-скъпо, но тогава покупателната способност на българите била по-висока.

Другата причина пъзелът да не може да стигне до децата, което е и неговото предназначение, е че големите търговски вериги изобщо не проявяват интерес. „Те отказват дори до го видят и ми казват директно че не предлагат стоки на български производители”, разказва инженерът. „Надявах се  да бъде интересно, защото е и занимавка и игра, изисква и логическо мислене, към него има информация за Шипченската епопея, може да се ползва като помагало в училище. Но явно реализацията не е  само мой проблем, а на всички български производители, които не могат да влязат нито във веригите, нито на борсите”, споделя разочарованието си той.