банкомат
банкомат / Дарик Бургас
Габровец е осъден на лишаване от свобода и глоба за използване на платежен инструмент без съгласието на титуляра. Съдът призна П.У. за виновен в това, че в периода 14-15 август 2017 г. използвал дебитна карта за теглене на парични суми от различни банкомати в Габрово. От две транзакции успешно усвоил сумата от 800 лева, а от третата не успял да усвои сумата от 100 лева и деянието не съставлява по-тежко престъпление.

Плик с дебитна карта и пин-код към нея изхвърлени в контейнер с отпадъци

Подсъдимият и пострадалият се познавали от по-рано. Няколко дни преди инкриминирания период двамата били заедно, когато титулярът на картата я използвал за теглене на парична сума от банкомат. Подсъдимият забелязал набрания ПИН-код и по-късно – на 14 август 2017 г., при гостуване в дома на потърпевшия П.У. успял незабелязано да вземе картата. В последствие на два пъти да изтеглил по 400 лева, а третият опит за теглене на сумата от 100 лева бил неуспешен, поради недостатъчна наличност по сметката.

Условна присъда за мъж, изтеглил от банкомат парите на 94-годишна жена

За извършеното престъпление съдът наложи на П.У. наказание от 1 година и 4 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 800 лева. Подсъдимият бе осъден и да заплати на пострадалия обезщетение за причинените от деянието имуществени вреди в размер на 800 лева. Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд–Велико Търново в 15-дневен срок.

Дело срещу мъж, изтеглил 3150 лв. с чужда дебитна карта
 
От пресцентъра на Окръжен съд - Габрово уточняват, че подсъдимият е заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното наказание от 2 години лишаване от свобода с 1/3.