Десет дни габровските ловци безуспешно дебнат чакали край селата
Десет дни габровските ловци безуспешно дебнат чакали край селата / снимка: БГНЕС, архив

Вече десет дни продължават опитите на ловците от ловно-рибарското дружество „Чардафон” в Габрово да отстрелят чакалите, под чийто вой всяка вечер заспиват няколко габровски села.

Още на 6 август дружеството издаде разрешителни за индивидуален лов на хищници за трима ловци, които организираха безуспешна хайка същата вечер. Поводът беше инцидент, при който чакали нападнаха стадо овце край село Пеевци.

Отговорникът по лова в габровското ловно дружество Петър Иванов информира, че това не е първият случай тази година. Преди около месец по искане на кмета на недалечното село Поповци е била организирана хайка и отстрелян чакал в района. Хищниците са нахапали сериозна младо животно от стадото, с което е била и пастирката. Иванка Дочева от село Пеевци разказа, че чакалите са шест - малки със своята майка. Те заградили стадото, отделили млада овца и сериозно я наранили.

Вчерашната среща на 70-годишната Иванка с чакалите е  трета поред. „Чудя се вече къде да изведа добитъка на паша”, каза тя. „Навред е сухо, няма зеленина. Заради чакалите оставаме в бахчиите край селото, но те не се страхуват и влизат все по-близо до къщите”, сподели още тя. Според нея глутницата е една и съща. За приближаването и обикновено я предупреждават козите.

Тази вечер край съседното село Николчевци, край което най-често слизат хищниците, отново ще дежури ловец. От няколко дни авджиите са заложили умряла крава и дебнат край „стървилото”. Петър Иванов е сигурен, че са в района, но идват по тъмно, когато вече не се вижда. На това се дължи неуспехът им.

Освен чакали, в стопанските дворове на селата Гарвани, Пеевци и Николчевци, сериозни поразии правят и лисиците. Иванка Дочева била в двора си, когато лисица отмъкнала квачката й. Преди това откраднала няколко пуйки и пилета. Така щетите й възлизат поне на половин пенсия.

Липсата на храна вкарва дивеча в селата, където постоянни посетители са сърни и елени, диви прасета, чакалите и лисиците. Хората са свикнали с тях, но явно и животните не се плашат от хора. В изоставена плевня срещу магазина в центъра на село Гарвани, лисица е окучила малките си, вероятно заради контейнера за отпадъци наблизо и дворовете с кокошки. Когато уловът й е неуспешен, хората виждат малките да похапват круши.