Да имунизираме ли дъщерите си срещу рак на маточната шийка?
Да имунизираме ли дъщерите си срещу рак на маточната шийка? / Sofia Photo Agency, архив

В Европейския регион по данни на СЗО, рака на маточната шийка е втората по честота форма на раково заболяване при жените на 15-44 години, след рака на гърдата. Данните показват, че всяка година нови 500 000 жени развиват рак на маточната шийка (РМШ) и почти половината от тях умират.

Това съобщи за Дарик д-р Татяна Велиславова, директор на дирекция „НЗБ” в РЗИ Габрово.

Висока е здравната, социална и икономическа цена, която обществото заплаща поради тежестта и интензивното разпространение на рак на маточната шийка. Това наложи необходимостта от разработване и изпълнение на Национална програма за първична профилактика на рак на маточната шийка в България, в съответствие с политиката и препоръките на СЗО и ЕС.

Забележителен е напредъкът постигнат в областта на ваксинопрофилактиката по отношение на заболяването.

Резултатите от широки клинични проучвания на разрешените за употреба HPV (човешки папиломен вирус) ваксини убедително показват тяхната висока защитна активност. HPV ваксините са профилактични, т.е., те нямат лечебен ефект върху вече настъпила инфекция или заболяване. Затова основна цел на програмата за първична профилактика на рака на маточната шийка в Р. България е: Снижение на заболяемостта от рак на маточната шийка чрез имунизационна защита на момичетата и младите жени от онкогенни папиломавирусни инфекции. Приоритетите са: Провеждане на интензивна информационна кампания на национално, регионално и местно ниво за тежестта и разпространението на заболяването и за ефективността и профилактичния ефект на анти- HPV ваксините.

За реализиране целите на програмата в Габровска област работи Регионален координационен съвет по първична профилактика на рак на маточната шийка.

Съветът организира родителски срещи за  училищата  на Габровска област. Графикът за провеждането им е:

24.11.2014 г., Ритуална зала на Община Габрово, 17.30 ч.- за училищата от Община Габрово.

25.11.2014 г. , СОУ „ Максим Райкович“  гр. Дряново,  17.30 ч.

26.11.2014 г. , Зала 300 на Община Севлиево , 17,30 ч. - за училищата от Община Севлиево.

27.11.2014 г. , Заседателна зала / ст. № 403 /  на Община Трявна, 17.30- за училищата от Община Трявна.

На родителските срещи са поканени родителите на 12-годишните момичета и на тези които още не са навършили 13-годишна възраст. Това е възрастта, на която според Имунизационния календар на Република България е препоръчително да се извърши имунизация срещу рак на маточната шийка и възрастта на която за тези момичета ваксината е безплатна. Така се дава възможност на родителите да получат достоверна медицинска  информация за рака на маточната шийка и методите за профилактика и да направят информиран избор за провеждането на имунизация на своята дъщеря.