Цветина Колева и Виктория Ангелова разказват за своето докосване до народа на Израел
Цветина Колева и Виктория Ангелова разказват за своето докосване до народа на Израел / DarikNews.bg

В Израел не са забравили, че от администрираните от България територии в Македония и Тракия са изпратени 11 000 евреи в лагерите на смъртта .

Въпреки това за страната ни е отделена стена в музея на Холокоста, където могат да се видят имената на личностите, спасили 50 000 български евреи по време на Втората световна война.

Цветина Колева и Виктория Ангелова, възпитаници на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, които посетиха музея на Холокоста, споделиха тези свои първи впечатления от страната Израел.

Двете момичета бяха част от група български младежи, спечелили конкурс за есе, посветено на книгата на Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер”.

"Това беше най-чистото ни докосване до хората в Израел. Ние спахме в местни семейства от град Петах Тиква, бяхме посрещнати толкова добре, че се чувствахме у дома си", споделя Цветина.

Тя и Виктория са впечатлени от парламента на Израел, институция изпълнена със символика.

"Едната стена е цялата от стъкло. Вижда се целия град, така че хората които работят вътре, да знаят за кого го правят", разказва Цветина.

Виктория допълва, че всичко това символизира прозрачността.

"Парламентът е отворен за посетители. Има огромна плазма, на която са снимките на депутатите. Ако снимката е черно-бяла - депутатът не е в залата".

Момичетата са изтъквали при всички свои срещи българския принос за спасяването на евреите от Хитлер.

В Израел българската група, водена от Яков Джераси, е била запозната с изследване, което показва антисемитските настроения в различни държави. За страната ни процента на хората, които попадат в тази категория е впечатляващо висок - около 40.

Става въпрос за нагласи и предразсъдъци, които биха могли да доведат до антисемитски настроения, е било обяснението на този факт. Цветина и Виктория отчитат, че у нас няма омраза към евреите. Разбрали са, че Холокостът не е уникално явление.

"Едно уникално явление няма да се повтори, а никой не може да гарантира, че Холокост няма да има отново, дори срещу народ, различен от израелския. Нашето пребиваване в Израел ни показа, че отрицателните неща, които се разпространяват за евреите са неверни".

Община Габрово е финансирала пътуването на габровската група в Израел.

Разказът на Цветина Колева и Виктория Ангелова за Израел може да чуете утре, 16 юни, по Дарик радио от 15:40 часа.