Цар Борис Трети: „Шипка е героичният образ на Българското възраждане
Цар Борис Трети: „Шипка е героичният образ на Българското възраждане / DarikNews.bg, архив

„Шипка е героичният образ на Българското Възраждане, защото събира в един епически устрем мъжеството и духовната сила на българския народ. Като пътят до Шипка не е от нищото дошъл. По него е българската църква на Фенер, лобното място на Левски, на Ботев, Черешово топче", казва в речта си пред стотиците българи, събрали се на връх Свети Никола за откриването на паметника българският цар Борис Трети.

Автентичната и единствена апокрифна реч на Негово Величество българския цар Борис Трети, държана по време на откриването на Паметника на свободата на връх Шипка, на 26 август 1934 година , ще подари почетният гражданин на Казанлък проф. Генчо Начев. Той ще връчи дара си на управата на НПМ „Шипка-Бузлдужа", в чест на тазгодишните официални тържества, посветени на 80-та годишнина от откриването на паметника.

Идеята за строеж на паметник на свободата на връх Шипка се ражда през 1920 година, на конгрес на живите ветерани- опълченци. Основният камък за градежа му е побит 2 години по-късно, а цялостното изграждане на паметника завършва през 1930 година. Паметникът е създаден с доброволните дарения на българския народ.


Известният кардиохирург проф. Генчо Начев е внук на адютанта на 4-та дружина в славния 23-те Пехотен Шипченски полк Генчо Хаджигенчев. Заедно с Красимир Узунов е съавтор на книгата „Историята на 23-ти Пехотен Шипченски полк". 
Проф. Начев ще дари на казанлъчани и специален концерт, в чест на големия юбилей. В петък, 22-ри август на площад „Севтополис" в града със свои изпълнения ще радват изпълнителите от хор „Гусла". Съорганизатор на проявата е Община Казанлък.