Бяла царевица на Андреевден
Бяла царевица на Андреевден / ЕМО ЕТЪР
На 30 ноември, Андреевден, обичай е да се варят бобови и царевични зърна. Идеята е, че те набъбват, което прави годината пълна. На Андреевден денят започва да нараства „с едно житно зърно”, вярват хората в миналото.   
 
Спомняте ли си какъв е вкуса на бялата царевица?
 
Не на онази, която продават от топлите витрини във все повече градове на страната. Не на онази, която е замразена и се налага да бъде размразена преди консумация.
 
Бялата царевица, която мнозина в Габровско са чували бабите си да наричат папур, след сваряване е мека, разпуква се и дори да не й добавиш подправки е вкусна. До 80-те години на миналия век много хора по селата в Габровско отглеждаха точно такава царевица.
 
С бяла царевица и нахут бяха почерпени днес гостите на Етнографски музей на открито „Етър”.  
 
Да намериш бяла царевица, която както казахме нашите баби и дядовци наричаха папур, се оказа трудно в днешно време. Но не и невъзможно.
 
Нахут за гостите на ЕМО „Етър” предостави Минка Андреева, собственик на „Вернада България”, фабриката за производство на хумус, в който освен тахан, основна съставка е нахут.
 
Екскурзоводът в ЕМО „Етър” Даниела Недялкова раздаде от варивата – царевица и нахут, не само на гостите, но и на майсторите в музея, за да им е пълна годината.
 
 
Бяла царевица и нахут за гостите и майсторите на „Етър"-а! За ...

На 30 ноември, Андреевден, обичай е да се варят бобови и царевични зърна. Идеята е, че те набъбват, което прави годината пълна. На Андреевден денят започва да нараства „с едно житно зърно”, вярват хората в миналото. Спомняте ли си какъв е вкуса на бялата царевица? Не на онази, която продават от топлите витрини във все повече градове на страната. Не на онази, която е замразена и се налага да бъде размразена преди консумация. Бялата царевица, която мнозина в Габровско са чували бабите си да наричат папур, след сваряване е мека, разпуква се и дори да не й добавиш подправки е вкусна. До 80-те години на миналия век много хора по селата в Габровско отглеждаха точно такава царевица. С бяла царевица и нахут бяха почерпени днес гостите на Етнографски музей на открито „Етър”. Да намериш бяла царевица, която както казахме нашите баби и дядовци наричаха папур, се оказа трудно в днешно време. Но не и невъзможно. Нахут за гостите на ЕМО „Етър” предостави Минка Андреева, собственик на „Вернада България”, фабриката за производство на хумус, в който освен тахан, основна съставка е нахут. Екскурзоводът в ЕМО „Етър” Даниела Недялкова раздаде от варивата – царевица и нахут, не само на гостите, но и на майсторите в музея, за да им е пълна годината. Андрея е от Португалия и в ЕМО „Етър” научи, че в България днес се чества нейния имен ден. Детска градина „Радост" отвори врати за група учители от Португалия, които са в Габрово по програма Еразъм, с изпълнение на дейност на тема „Училището, което имам и училището, което искам". Тук Андрея не само учи, но и научи. В „Етър”-а разбра за един от празниците, чествани от българския народ. Ако беше българка, днес тя щеше да черпи, за да е здраво името й.

Публикувахте от ЕТЪР - Етнографски музей на открито / ETAR - Ethnographic Open Air Museum в 30 ноември 2017 г.

 
Андрея е от Португалия и в ЕМО „Етър” научи, че в България днес се чества нейния имен ден.
 
Детска градина „Радост" отвори врати за група учители от Португалия, които са в Габрово по програма Еразъм, с изпълнение на дейност на тема „Училището, което имам и училището, което искам".
 
Тук Андрея не само учи, но и научи. В „Етър”-а разбра за един от празниците, чествани от българския народ. Ако беше българка, днес тя щеше да черпи, за да е здраво името й.