Астор в журито на Магична среща Златна котка 2013
Астор в журито на Магична среща Златна котка 2013 / Sofia Photo Agency,Юлиана Николова, архив

Вече е ясно 4-членното жури на Магична среща „Златна котка" 2013, което ще определи най-добрият сред добрите магове.

Антраник Арабаджиян - за непрофесионалистите името сигурно предизвиква въпросителни, но ако кажем само Астор, обясненията стават напълно излишни.

Известен сред българската публиката от всички възрасти като "магът, който си сваля главата", той е и единственият носител на "ОСКАР" за магично изкуство от Европа. Човекът "взривявал" публиката отвъд океана ще се качи на сцената на зала "Възраждане" за Гала-спектакъла, откъдето ще "махне главите" на вече омагьосаните до транс габровци.

Освен като изпълнител, Астор ще бъде и част от международното жури на тазгодишната "Златна котка". С опита си в организирането на много Национални и Международни фестивали, магът даде пълната си подкрепа за събитието и сподели: "За мен ще бъде удоволствие да оценявам младите колеги".

За участие във фестивала от Великобритания ще пристигне Хуан Тирадо. Като забавен и опитен close-up магьосник, познаващ най-пазените тайни в сферата на илюзионното изкуство. Хуан обикаля света, представяйки своята магия пред международни корпоративни клиенти, знаменитости и кралски особи. Богатите му лингвистични познания му спечелват прозвището „магьосникът-полиглот". Надяваме се, след краткия си престой в Габрово, Хуан да прибави и български към дългия списък с езици, които владее.

Следващият член е роден през 1975 г.  и още 10-годишен се качва на магичната сцена. Мустафа Тюфан е един от най-популярните менталисти в Турция. Става известен с телевизионните си изяви в много програми. Печели 3-то място в шоуто на Юри Гелър, а през 2011 грабва наградата Мерлин за най-добър менталист. През 2010 г. заедно с Тансел Кая, Берк Ератай и Сердар Байрам, основава „Magic Fraternity" и това веднага се превръща в най-авторитетния магичен клуб в Турция. Днес, под шапката на „Magic Fraternity", той и колегите му обучават запалени по изкуството деца и усъвършенстват триковете и пърформънсите на други магьосници.

Георги Петков-Бинти оценяваше участниците и в първото издание на „Златна котка". Сценичните си изяви започва на 21-годишна възраст. Печели второ място на международния фестивал в Любляна през 1986 г. и първо място в София през 1989 г. с close-up (картомагика). През същата година, заедно с колегата си Слави Бонев, стават любимци на журито и публиката във Враца и отново грабват първа награда за комична магия. До днес Бинти има над 6800 участия и заслужено заема място в почетното жури.

Кои ще са победителите в различните категории, на кого кметът на Община Габрово г-жа Таня Христова ще връчи приза „Златна котка", какви изненади са подготвили участници и жури ще разберете, ако станете част от Гала-спектакъла. Датата е 30 март, мястото - зала „Възраждане", началото е в 19 часа.