42% от наркозависимите до 25 годишна възраст умират
42% от наркозависимите до 25 годишна възраст умират / Sofia Photo Agency

26 юни е Международен  ден за борба със злоупотребата  и нелегалния трафик на наркотици!

Данните на РЗИ - Габрово сочат, че:

През 2013 г. на територията на Габрово за действия, свързани с наркотици са задържани 12 лица за производство, 6 лица за разпространение, 72 лица за притежание. Установени са 63 лица за употреба на наркотици. Голяма част от задържаните са с повече от един вид нарушение

В областта на лечението на зависимости към наркотични вещества, детоксикация на зависими в региона се провежда в Отделение за зависимости към Държавна психиатрична болница – Севлиево.

От януари 2009 г. към ИПСМП „Кабинет за психично здраве Д-р Господинова” – гр. Габрово е разкрит Център за лечение на зависимости, предлагащ Програма за лечение с агонисти и агонист-антагонисти (Метадон и Субститол). По данни на двата центъра, през 2013 г. лечение са потърсили 43 лица с проблемна употреба на психоактивни вещества - хероин, амфетамини,  екстази и канабис. В Програмата за лечение с Метадон през 2013 г. са включени 13 лица, от които 8 жени. Средната им възраст е 28 години.

През 2013 г. 18 родители са потърсилите съдействие в Превантивно-информационен център – Габрово във връзка със съмнения относно употреба на наркотици от децата им.

Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркотиците. А фактите говорят сами, колко сериозен проблем е наркоманията. Милиони хора по света и техните семейства са жертва на зависимостта от наркотични вещества.

Между 20 000 и 30 000 са употребяващите хероин в България – цифра от статистиката на Националния фокусен център по наркомании и колко много трагедия зад тази цифра. Разликата между статистика и трагедия е когато ни засяга лично някакво събитие. Повече от една трета от наркозависимите в България никога не са опитвали да се излекуват. В България 33 % от младежите до 18 години са употребявали поне веднъж през живота си наркотик.

България е на пето място сред страните от ЕС с 42% смъртност на наркозависими до 25 годишна възраст. Психотропните вещества, които всички ние наричаме за по-кратко наркотици все още са проблем, който засяга предимно младите хора!

Употребата на какъвто и да било вид наркотик засяга човекът и психически и физически и на практика унищожава животът както на този, който приема наркотикът, така и на неговите близки.

За съжаление много често се чува мнението, че употребата на тези вещества е безвредна и към тях не се формира зависимост. Това не е вярно! Вредите, които нанасят наркотиците са наистина сериозни и могат да доведат до фатални последствия. Никой не е застрахован след употреба на наркотик, колкото и качествен да е той. Инцидентите са друг основен риск след прием на психотропни вещества, бил той и еднократен: след приемането на наркотика може да се стигне до загуба на представа за време и пространство, забавяне на реакциите, загуба на съзнание и неосъзнаване на реалността, а това са предпоставки за наранявания, катастрофи и всякакви инциденти, които могат да доведат до фатални последници. Възможността за заразяване със СПИН, хепатит B и C, сифилис също е много голяма, дори при еднократна инжекционна употреба. Факт е, че броят на ХИВ-позитивните сред хората приемащи наркотици чрез инжектиране се увеличава! А редовната употреба на повечето наркотици води до трайни и дори фатални последици за здравето.

Наркотиците въздействат върху централната нервна система, водят до възбуда, до  промяна на настроението,възприятията и мисленето.

Най-често употребяваните наркотици, освен алкохол и никотин, са марихуана, амфетамини, екстази, кокаин и хероин. Много хора вярват, че проблемите засягат само тези, които редовно употребяват вещества и са зависими. Истината обаче е, че дори еднократен прием на наркотик крие много рискове. Ето някои от тях:

Свръхдозата (предозиране) – Ако за кратко време твърде много или твърде чист наркотик постъпи в мозъка или другите органи, могат да настъпят опасни странични ефекти – изпадане в безсъзнание, спиране на дишането, сърдечна недостатъчност, припадък или прегряване, всеки един от които може да се окаже смъртоносен.

Хората, зависими към наркотици, имат трудности в осъществяването на нормално общуване, поведението им е насочено преди всичко към набавяне на веществото, нараняват близките си, губят приятелите си, работата си. Губят живота си.