33 съдебни заседатели положиха клетва
33 съдебни заседатели положиха клетва / DarikNews, архив

В зала 1 на Съдебната палата в Габрово, положиха клетва съдебните заседатели за Окръжния съд с мандат 2015 – 2019 година.

Съдебните заседатели за Габровски окръжен съд са определени с решение на общото събрание на съдиите от Апелативен съд – Велико Търново, а кандидатурите им са предложени от Общинските съвети в Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново. Общият брой на определените съдебни заседатели е 33, като сред тях има педагози, инженери, икономисти и специалисти в различни други области. Седем от заседателите вече имат опит като членове на съдебни състави от предишни мандати.

Съгласно разпоредбите на Закона за съдебната власт съдебен заседател може да бъде всеки дееспособен български гражданин на възраст между 21 и 65 години, който се ползва с добро име в обществото и не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията.

Според българското законодателство съдебните заседатели при окръжния съд участват при разглеждането на определени първоинстанционни наказателни дела. Броят им в съдебния състав може да бъде двама или трима, в зависимост от предмета на делото, като заседателите имат еднакви права и задължения със съдиите. Включването им в съдебния състав, разглеждащ дадено производство се осъществява чрез избор от електронна система за случайно разпределение на делата.