/ ThinkStock/Getty Images

„Дейността по опазване на горите в Регионална дирекция на горите - Велико Търново в частност в Габровска област е добра. Регионалната дирекция като контролен орган , а СЦДГ Габрово като стопански субект е безкомпромисна към служителите си допуснали нарушения.

Прилагат се всички мерки и нормативни документи към недисциплинираните служители", това стана ясно от информацията изнесена по време на заседание на Областния съвет по охрана на горите, рибата и дивеча, ръководено от заместник - областния управител Росен Цветков. В дневния ред беше включен Анализ на състоянието и опазването на горските територии на територията на област Габрово през 2018 година от РДГ-Велико Търново, както и информация от отдел „Рибарство и контрол - Централен Дунав” - офис Габрово, към Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури за превенция и контрол на рибарство и аквакултури  за същия период.

Двама бракониери не успяха да намалят присъдите си

Съвместната  работа по опазването на горите, рибата и дивеча трябва да продължи с нестандартните форми и начини на действие, противодействащи на нарушителите по незаконната сеч и транспорт на дървесина от горските територии.“ – коментира представител на Регионалната дирекция по време на заседанието и допълва, че е необходимо да продължат проверките в дървопреработващите цехове и складове от всички институции имащи пряко отношение. Служителите по горите разчитат и в бъдеще на МВР да оказва, както до сега своевременна и компетентна помощ.

В цифри анализът на дейността на РДГ Велико Търново по отношение територията на област Габрово показва извършени 3 247 бр. проверки, от които: 903 бр. моторни превозни средства; 509 бр. обекти за добив на дървесина; 245 бр. обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина и НГП; 701 бр. ловци и 121 бр. риболовци; и 665 бр. други физически лица.  През ревизирания период януари - декември 2018 година от съставените 249 бр. АУАН са издадени 158 бр. наказателни постановления и са влезли в сила 129 бр .

По издадените НП са наложени глоби в размер на 11750 лв, имуществени санкции - 1100 лв, обезщетения - 575 лв и парична равностойност на предметите на нарушението - 353 лв. 97 % от нарушенията са по Закона за горите и са главно за незаконна сеч, съхранение и транспорт на дървесина. Тези нарушения придобиват масов и организиран характер, констатират  от регионалната дирекция.

Обект на посегателство са почти всички гори, независимо от тяхната собственост. В равнинните райони целта е добив на дърва и технологична широколистна дървесина за пазара. По време на заседанието бяха изложени и конкретни примери за това.

До 10 юни се удължава забраната за риболов

За изминалата 2018-та година дейността на ИАРА на територията на област Габрово показва 47 издадени актове за установяване на административни нарушения, също толкова издадени наказателни постановление, от които влезли в сила 37 бр. Иззети са 195 м мрежи; 220 са извършените проверки, от иззетата риба 50 кг е дарена. Издадените билети за любителски риболов от офис Габрово и от сдруженията са 14 141.