Жители на Раковски се събраха в центъра на каварненското село, за да изразят своето негодувание от безводието, което продължава от месец юни и с надеждата да бъдат чути и да бъде намерено решение на проблема в лицето на отговорните институции.

По думите на кмета на Раковски Радостин Пенев има абонати в селото, които от три месеца нямат нормално водоснабдяване, "без капка вода, да е дошла за тези три месеца общо два дни, просто е много зле". 

Постоянно се търси диалог с различните институции, правят се протести, затваря се международния път Варна - ГКПП Дуранкулак. Според ВиК "в селото уж се краде вода и заради това тя не достига, то нещо се краде, когато го има", коментира кметският наместник. 

Заради безводие: Обявиха бедствено положение в Омуртаг

Преди около 10 години водопроводът в района е обновен, с PVC тръби. През зимните месеци почти няма проблем с водоснабдяването, но през лятото настъпва безводие, като така е от около 7 години, като това лято проблемът е вече постоянен. "Като това лято обаче не е било, 3 месеца без капка вода", допълни Радостин Пенев. 

Днешната среща беше инициирана от народния представител Ивайло Мирчев, който пристигна в селото, за да разговаря с хората. На място дойдоха също зам.-областният управител Живко Желязков и новият изпълнителен директор на ВиК - Добрич Саркис Караджиян.

Жителите на Раковски бяха изключително афектирани, като беше заявено, че техните въпроси не са риторични. Те изискват отговори и реални действия, защото положението е нетърпимо. Налага се постоянно жители на селото да пътуват до Каварна, за да пълнят туби с вода. Невъзможно е да се ползват перални машини, къпането е цяло предизвикателство. 
Агенция "Фокус"