Земеделците в региона с най-много проекти по мярка 141
Земеделците в региона с най-много проекти по мярка 141 / Sofia Photo Agency, архив

На този етап Добричка област е първа в страната по прием на бизнес планове по мярка 141 "Подпомагане на полупазарните стопанства в процес на преструктуриране" от Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи в ефира на Дарик началникът на Областната служба за съвети в земеделието Маринела Георгиева.

От 23 март, когато започна приемът на заявления за подпомагане по тази мярка, до края на месец май от Областната служба за съвети в земеделието са излезли 119 бизнес плана, което е най-добрият резултат в страната, отбеляза Георгиева.

За периода от 2008 година досега в службата са подготвени общо 564 бизнес плана. Тази цифра съпоставена с броя на регистрираните земеделски производители в региона, които са около 3 500, показва, че около 17 % от тях са реални ползватели на европейски средства, коментира Георгиева. По думите й повечето от земеделците в региона са кандидатствали за подпомагане по мярката за създаване на стопанства на млади фермери, сравнително малко са бизнес плановете по агроекологичната мярка, а през последната година превес взимат плановете по мярка 141.

Наред с работата по проектите службите за съвети в земеделие организират и обучения за фермерите, припомни Маринела Георгиева. На 8 юни в Шумен ще се проведе информационна среща-семинар за животновъди, които се занимават с млечно овцевъдство или говедовъдство. Основен лектор ще бъде проф. Живко Кръстанов от Земеделския институт в Стара Загора. Събитието се организира съвместно със службите за съвети в земеделието от Търговище, Шумен и Варна.