Засилват контрола за опазване популацията на червеногушата гъска
Засилват контрола за опазване популацията на червеногушата гъска / netinfo

Извършват се ежедневни проверки с цел опазване популацията на червеногушата  гъска  в районите на Дуранкулашкото и Шабленско езеро, съобщават от РИОСВ-Варна. Засиленият контрол се налага във връзка със зачестилите сигнали за незаконен лов в двете защитени местности.

Към момента охраната на двете северни територии не е констатирала случаи на застреляни защитени екземпляри от вида червеногуша гъска.

От РИОСВ-Варна напомнят, че червеногушата гъска е световно застрашен вид,  като почти цялата й световна популация през месеците януари и февруари пребивава в Дуранкулашкото и Шабленското езеро.

Законът за биологичното разнообразие за защитените животински видове забранява всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи, както и преследване и обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване и миграция.

За нарушение на разпоредбите на екологичното законодателство, физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5 000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лева. Правоспособен ловец, който е нарушил разпоредбите на Закона за биологичното законодателство и нарушението е спрямо световно или европейски застрaшен вид, се лишава от право на ловуване за срок от три години.