Започва националната кампания Спаси живота на децата
Започва националната кампания Спаси живота на децата / Дарик Добрич

Започва националната кампания „Спаси живота на децата!“, която се провежда  по повод Третата глобална седмица на ООН по безопасност на движението /4 – 10 май 2015 г./. Проявите, които ще се състоят в Добрич през тази седмица, бяха обявени в областната управа от шефа на „Пътна Полиция” Жулиян Минев, директора на БЧК-Добрич д-р Артюн Еринозов и председателя на СБА-Добрич Атанас Андреев. Трите институции са партньори в кампанията.

От утре в учебните заведения служители от „Пътна полиция“ и представители на БЧК ще провеждат беседи, посветени на пътната безопасност.

На 6 май от 9.30 до 11.30 часа ще се проведе специализирана операция по метода „Широкообхватен контрол“ за използването на обезопасителни системи за деца, колани, защитни каски и правоспособност на водачите на моторни превозни средства. Мястото на акцията е Пети километър по пътя за Варна.

На 7 май служители на КАТ ще участват в тематични родителски срещи в детските и учебните заведения. В 12 часа на 8 май ще бъде почетена паметта на жертвите в пътни инциденти с подаване на светлинна и звукова сигнализация от патрулни автомобили и с едноминутно мълчание. Полицейските коли ще бъдат разположени в районите на детски и учебни заведения, намиращи се в близост до възлови кръстовища.

На 9 и 10 май ще се състоят забавни и състезателни програми, посветени на темата за безопасността на децата като участници в пътното движение. През цялата седмица ще бъде засилена контролната дейност за използване на обезопасителни системи за деца, колани и правоспособност на шофьорите.

На 7 май в складовата база на БЧК в с.Победа от 14 часа ще се проведе областното състезание за деца от 12 до 14 години по оказване на първа помощ на пострадали при ПТП. Ще участват училища от всички общини, като от Добрич представителят е ПМГ”Иван Вазов”. Първенецът ще представи областта на републиканско състезание. От днес до 10 май в техническите центрове на СБА ще се извършват безплатни консултации за подготовка на автомобилите за летния сезон.

През 2014 година в пътни инциденти на територията на Добричка област са загинали 2 деца до 17 год.възраст, ранени са били 31. От януари `2015 до момента е загинало 1 дете, а ранените са 4. Най-често срещаната причина е липса на обезопасяване в колата.