/ РДГ-Бургас
18 са горските стражари в ДГС - Добрич, тази пролет ще бъдат залесени 70 декара
Повече от 100 случая на незаконна сеч в горите са регистрирани през първото тримесечие на 2018 година на територията на Държавното горско стопанство-Добрич, съобщи пред Дарик директорът му Цанко Николов. Това е повече от цялата 2017 година, когато случаите са били 90.

Причината е от една страна по-голямата активност на нарушителите. „От друга страна това е и в резултат на подобрената работа и координация между служителите и звената на подвижната горска стража. Извършват се постоянни наблюдения, както и дежурства през вечерните часове и тази активност дава своите резултати”, заяви Николов.

Стартира Седмицата на гората 

ДГС-Добрич се занимава с охрана на горските територии от бракониерство и пожари. 18 са горските стражари, като всеки отговаря за определена територия, включваща между 2 и 4 населени места. Съдействие оказват и служителите на Регионалната дирекция по горите във Варна.

„През последните години се подобри материалната база, закупена беше техника, поддържаме и специализирано звено за гасене на пожари със съответния автомобил и екипировка”, посочи още Цанко Николов. По думите му заплатите на горските са подобрени значително. 

ДГС-Добрич  се занимава освен това с целия цикъл на възпроизводството на горите – произвеждане на разсади, подготовка на почвата, залесяване, отглеждане на създадените култури, а впоследствие се планират сеч и добив на дървен материал.

70 декара ще бъдат залесени с цер и липа тази пролет. В залесяването се включват по традиция различни институции и НПО с доброволен труд. Тази година ще участват областната администрация, Клуб „Майчина грижа”, Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите – регион Добрич, училища и детски градини. Горското осигурява посадъчен материал и за всички граждани, които искат да посадят дръвче в двора си.