/ БГНЕС
В РД „Пожарна безопасност и защита на населението”-Силистра е в ход подготовката за опазване на житната реколта от пожари. В дирекцията и в районните противопожарни служби са изготвени планове, в които са фиксирани конкретни задачи за осигуряване на пожарна безопасност по време на жътвената кампания.

До регионалните структури на ВиК, ЖП, енергоразпределителни и енергопреносни дружества, АПИ и др. са изпратени писма във връзка със задълженията им по опазване на реколтата. Съгласно план за съвместна дейност, мерки за взаимодействие са набелязани и с Държавното горско стопанство.

Проведени са срещи с органите на местната власт, на които са уточнени редът и начинът за оповестяване на допълнителни сили от доброволните формирования в случай на необходимост.

Изработени са ситуационни схеми с местоположението на житните масиви – през тази година на обща площ 478 200 дка, които са на разположение в Оперативния център. Всички противопожарни автомобили са оборудвани с допълнителни технически средства за гасене на пожари в полето. Създадена е организация за бързо събиране на свободния от дежурство състав.

Служители от направление „Държавен противопожарен контрол“ вече са започнали проверките за състоянието на земеделската техника, ангажирана в прибирането на реколтата.

В случай на нередности ще бъдат съставяни актове за установяване на административно нарушение.

През миналогодишната жътвена кампания в Силистренска област са възникнали 3 пожара в житни масиви, при които са унищожени близо 100 дка посеви. При друг пожар е изгоряла и сламопреса. Служители на противопожарните служби са съставили 30 акта за различни нарушения на противопожарните изисквания.

Според разпоредбите не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние по-малко от 50 метра до тях от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.

Изрично се забранява в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) паленето на стърнища и други растителни остатъци и използваното на открити огнеизточници.