Връчват Националната литературна награда Йордан Йовков 2015
Връчват Националната литературна награда Йордан Йовков 2015 / Дарик Добрич

Днес ще се състои церемонията по връчването на Националната литературна награда "Йордан Йовков" за 2015 година. Събитието започва в 10.30 ч. в Огледална зала "Нели Божкова". То е част от празничната програма, с която се отбелязват 135 години от рождението на твореца.

С решение на специална комисия призът тази година е присъден на писателя Георги Мишев. Ще бъде връчено и традиционното Отличие за принос в изследването и популяризирането на Йовковото наследство. Негов носител е д-р Кремена Митева - гл.уредник на Дом-паметник "Йордан Йовков".

Слово на церемонията в Добрич ще изнесе литературният историк проф. Михаил Неделчев. В програмата ще прозвучат и разкази на Йовков, изпълнени от актьора Мариус Донкин.

В 10.00 ч. ще бъдат поднесени цветя на монумента пред Дом-паметник "Й. Йовков".

Националната литературна награда на името на Йордан Йовков ще бъде връчена за десети път. Тя е учредена от община Добрич през 1970 г. и се присъжда приживе на български автори за значителни художествени постижения в съвременната българска литература в духа на Йовковата литературна традиция. Наградата се връчва на пет години, а материален израз на отличието са плакет, грамота и парична сума от 2000 лева. Сред досегашните носители на наградата са Дико Фучеджиев, Емилиян Станев, Ивайло Петров, Николай Хайтов, Марко Семов, Антон Дончев.

Георги Мишев е белетрист, сценарист и редактор. Автор е на сборниците с разкази "Преброяване на дивите зайци", "Осъмски разкази", "Адамити", "Добре облечени мъже" и други, на много повести, сред които "Матриархат" и "Вилна зона", на романите "Дами канят", "Дунав мост", "Патриархат", на мемоарната книга "Мир на праха ни", на книги за деца и сценарии за филми. Той е носител на много международни награди от престижни кинофестивали, на наградата за литература на СУ "Св. Климент Охридски" и на други национални награди за литература.