Внукът на първия добрички кмет Стефан Баев: Трябва желание и енергични хора, за да се развиват общините
Внукът на първия добрички кмет Стефан Баев: Трябва желание и енергични хора, за да се развиват общините / Дарик Добрич

„Да си общински служител, кмет или общински съветник означава да не забравяме, че подобряването на условията на живот в община Добрич е нашето основно призвание, смисъл на дейността ни като местни и изборни представители” – това  заяви в приветственото си слово по случай празника на българските общини кметът на Добрич Детелина Николова. Тя припомни, че на 12 октомври  1882 г. в Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление, който регламентира устройството и дейността на местните органи на държавната власт в княжество България. На 18 юни 1998 г. в Благоевград делегатите на Третото  Общо събрание на НСОРБ вземат решение 12 октомври да бъде честван като Ден на българската община.

 

 

„Българската община е в постоянен процес на приемственост и развитие. Поколения наред са вграждали  по нещо от себе си през годините в каузата на местната демокрация” – каза още Детелина Николова.  От името на общинската администрация тя поднесе цветя пред барелефа на първия кмет на Добрич след Освобождението Стефан Баев.

На тържеството присъства и неговият внук, който носи същите имена като дядо си. За именития си родственик внукът сподели, че е воювал за църковната свобода на отечеството, бил е делегат делегат във Великото народно събрание във Велико Търново и е известен като един от строителите на нова България.

 

 

Наследникът на първия добрички кмет е машинен инженер по образование, основател е на завода за високоволтова апаратура в Добрич, участвал е в строителството на курортните селища Албена и Русалка, бил е начело и на общинската фирма „Чистота”.

 

 

„Държавата ни е зле, трябва да има производство, лошо е, че заводите ни не съществуват. Дано новото правителство да направи нещо за малкия и среден бизнес. Трябва местната администрация да подготвя проекти, да ползваме европейски средства, не трябва да стоим, има начини да се развиваме, но трябва желание и енергични хора.” – коментира пред Дарик съвременният Стефан Баев.