Влади Въргала и Васил Иванов са новите почетни роми на Каварна
Влади Въргала и Васил Иванов са новите почетни роми на Каварна / Дарик Добрич

Актьорът Владислав Карамфилов - Влади Въргала и разследващият журналист от Нова телевизия Васил Иванов бяха удостоени със званието „почетен ром” на Каварна. Двамата получиха грамоти за принос в развитието на етническата толерантност, както  и обещанието от днес нататък в ромската махала на крайморския град пиенето, яденето и банята за тях да бъдат безплатни. Призът почетен ром се връчва от Община Каварна по повод  Международния ден на ромите – 8 април.

Влади Въргала и Васил Иванов са новите "почетни роми" на Каварна
netinfo

Отличието, което се присъжда под формата на лека комедийна закачка, има голям смисъл, защото в днешно време в обществото ни много лошо се разиграва етническа карта, коментира пред журналисти Влади Въргала. Приемам приза като стъпка към това да знаем, че няма значение от какъв етнос си и какъв е цветът на кожата ти, защото всички сме хора и еднакво ни боли, отбеляза актьорът. Той поздрави присъстващите на ромски, като им пожела да са живи, здрави, весели и слънчеви.  Влади Въргала сподели още, че винаги когато е палил свещ в църквата в Каварна това, за което се е помолил се е сбъдвало и допълни, че днес ще си пожелае здраве.

Журналистът Васил Иванов посочи, че Каварна дава добър пример  за това как трябва да се работи с ромския  етнос. Тук къщите са хубави и подредени, улиците са асфалтирани, разкриват се работни места, каза той.

В община Каварна има около 4000 жители от ромския етнос, като 3000 от тях живеят в града, а останалите в селата. Над 60% от ромите работят в чужбина, най-често в Полша, а през лятото се връщат и гледат бостани. Безработицата в ромския квартал „Хаджи Димитър”, известен като „Бевърли хилс” е ниска, децата ходят на детска градина и на училище, коментира кметът Цонко Цонев. На 20 април в квартала ще заработи фабрика за преработка на рапани, където ще се разкрият 157 нови работни места.

За Международния ден на ромите в Каварна беше подготвена богата програма. Специално участие в нея имаше Иво Папазов – Ибряма, който сподели, че ромската публика му е добре позната. „Цял живот съм свирил за тях, знам им сърчицата, какво искат, какво предпочитат, какво слушат”, каза музикантът. В програмата се включиха още гости от Тутракан, местни изпълнители и деца от детска градина „Детелина”. На сцената излязоха и деца, които са част от проекта „Шанс за всяко дете“.

Влади Въргала и Васил Иванов са новите "почетни роми" на Каварна
netinfo

В морския град беше и д-р Здравко Георгиев, който от 5 години е обявен за почетен доктор на ромския квартал. Досега титлата „почетен ром на Каварна” е присъждана на актьорите Любо Нейков, Краси Радков, Христо Мутафчиев, Мартина Вачкова, Ернестина Шинова, Филип Трифонов и на режисьорите Андрей Слабаков и Теди Москов, а рокаджиите от Б.Т.Р. са почетен катун на ромския „Бевърли хилс”. Кметът Цонко Цонев изрази надежда един ден и той да стане носител на званието "почетен ром".

Влади Въргала и Васил Иванов са новите "почетни роми" на Каварна
netinfo